100 800 de doze de vaccin anti-COVID-19 Astra Zeneca, donate de România, au ajuns la Chișinău cu două mijloace de transport aflate în dotarea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al MAI din România. Vaccinurile au fost depozitate la Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP), iar luni, 14 iunie, vor ajunge în teritorii, transmite IPN.

Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, a remarcat că acest lot se adaugă loturilor anterior donate de România Republicii Moldova. În total, au fost donate 405 600 de doze de vaccin anti-COVID-19.

„Donația de astăzi este un alt imens prilej de bucurie pentru că iarăși asistăm la un gest de maximă generozitate pe care Guvernul României îl face pentru cetățenii Republicii Moldova… Acest lot se adaugă deja loturilor de vaccin anterior donate de România. Pentru iubitorii de statistică, avem în total donate pentru Republica Moldova 405.600 doze de vaccin anticovid… Aceste doze evident reprezintă îndeplinirea unei promisiuni făcute de președintele României, Excelența Sa domnul Klaus-Werner Iohannis, Excelenței Sale Președintele Republicii Moldova, doamnei Maia Sandu, cu prilejul, cum bine știți, vizitei de la sfârșitul anului trecut.”

Daniel Ioniță a mai spus că vaccinarea reprezintă calea cea mai sigură de a ieși din pandemie și e important ca procesul să fie accelerat, pentru că Moldova are totul pentru a putea depăși situația din sănătate la capitolul COVID-19.

Guvernul României a achiziționat aceste vaccinuri după care Ministerul Sănătății din România le-a donat ANSP-ului din Republica Moldova.

Ala Nemerenco, consilier al președintelui pe probleme de sănătate, a mulțumit tuturor celor implicați în efortul aducerii vaccinurilor în Moldova. Ea a remarcat că e important să ținem minte gestul României, dar și a altor state care au ajutat Moldova să facă față pandemiei. Cetățenilor, spune ea, le rămâne să se vaccineze și să înțeleagă că doar așa se poate de ieșit din pandemie, luând exemplul medicilor care s-au vaccinat cel mai mult și nu se mai îmbolnăvesc acum de COVID-19.

O parte din vaccinuri din acest lot vor ajunge în stânga Nistrului.