R. Moldova a recepționat astăzi, 10 iunie 2021, un lot considerabil de asistență umanitară din partea Guvernului Germaniei pentru lupta cu pandemia de COVID-19. Lotul de ajutor conține 100 de echipamente de ventilare pulmonară, 900 de pulsoximetre, 11 milioane de măști și respiratoare, 500.000 de mănuși, 500.000 de ochelari de protecție și 150.000 de costume de protecție, totul în valoare de circa 10 mln. euro. Lotul a fost transportat în R. Moldova prin intermediul Mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene, cu sprijinul Echipei Europa.

În cadrul evenimentului de recepționare, Igor Curov, secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale, a menționat că lotul de asistență este pentru toate instituțiile medicale din R.Moldova cât și pentru cele din regiunea transnistreană. 

„Germania a fost partenerul de încredere. Toate dispozitivele medicale, dar și echipamentele de protecție, necesare lucrătorilor medicali în diagnosticul și tratamentul pacienților cu COVID-19, sunt destinate pentru toate instituțiile medicale din țară, inclusiv și pentru regiunea transnistreană. Ne exprimăm recunoștință și gratitudine pentru acest lot de ajutor umanitar, dar și pentru tot suportul oferit în toate perioadele dificile. Ajutorul continuu reprezintă o dovadă de unitate și reprezintă o dovadă suplimentară a creării unui front comun în lupta cu pandemia”, a declarat Curov. 

Prezentă la evenimentul de recepționare, Maia Sandu, președintele R.Moldova, a ținut să precizeze că lotul de ajutor umanitar vine în urma unei discuții cu cancelarul german Angela Merkel. 

„Acest lot generos vine în urma discuției mele cu doamna Cancelar federal Angela Merkel din luna martie, când i-am explicat situația gravă în care se afla sistemul medical și i-am cerut sprijinul pentru redresarea situației. Ajutorul oferit la nevoie este o dovadă în plus că Germania este un partener de încredere și un prieten adevărat al țării noastre. Am transmis la eveniment recunoștința medicilor din regiuni pe care i-am întâlnit în timpul vizitelor mele de lucru și ale căror vieți au fost salvate, la propriu, datorită echipamentelor de protecție donate. Mulțumim, Germania!”, a declarat președintele R.Moldova. 
Totodată, președintele a readus aminte despre faptul că „în ultimul an, Germania a transmis Republicii Moldova utilaje medicale și echipamente de protecție în valoare de peste un milion de euro”. „La acestea se adaugă alte cinci milioane de euro pentru proiectele bilaterale ale GIZ cu scopul de atenuare a consecințelor economice ale pandemiei. Germania este și unul dinte cei mai mari finanțatori ai inițiativei COVAX, prin intermediul căreia Republica Moldova primește gratuit cantități suficiente de vaccin”, a conchis Sandu. 
 

Maia Sandu la Ceremonia de înmânare a unui lot de asistență considerabil din partea Guvernului Germaniei pentru Republica Moldova în lupta cu pandemia de COVID-19

Maia Sandu la Ceremonia de înmânare a unui lot de asistență considerabil din partea Guvernului Germaniei pentru Republica Moldova în lupta cu pandemia de COVID-19