Procuratura Generală confirmă că a renunțat la învinuirile aduse lui Veaceslav Platon în dosarul fraudei bancare.

„În rezultatul rejudecării cauzei penale în ordine de revizuire, în care Veaceslav Platon a fost condamnat prin sentința Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani din 20.04.2017 de comiterea infracțiunilor prevăzute de articolul 190 alineatul (5) din Cod penal și articolul 243 alineat (3) litera (b) din Codul penal, în rezultatul cercetării tuturor probelor noi, coroborate cu probele administrate în cadrul urmăririi penale, pe motiv că fapta incriminată nu a fost comisă de către Veaceslav Platon, procurorii au ajuns la concluzia de renunțare la învinuirea adusă acestuia. Totodată, acuzatorul a solicitat restituirea dosarului penal pentru reluarea urmăririi penale, în vederea identificării făptuitorului infracțiunilor. Luând act de ordonanța procurorului, instanța de judecată a anunțat încheiată cercetarea judecătorească și a dispus amânarea dezbaterilor judiciare pentru 1 iunie, ora 09.00, în același sediu”, se menționează într-un comunicat al PG.
 
Totodată, este de menționat că după ce informația a devenit publică, Președintele Maia Sandu a venit cu o reacție pe pagina sa de Facebook, prin care a menționat că „Gruparea lui Platon reprezintă un pericol pentru securitatea statului, iar acțiunile acesteia, pe de o parte, pot afecta grav stabilitatea financiară a Republicii Moldova și, pe de altă parte, subminează instituțiile statului și economia țării.

Este extrem de îngrijorător cât de repede procuratura a renunțat la învinuiri în raport cu această grupare. Vom analiza ordonanța procurorului pentru a vedea legalitatea și temeinicia care au stat la baza acestei decizii dubioase care scandalizează toată societatea. Într-un stat de drept, este de datoria procuraturii și a sistemului judecătoresc să lupte cu grupările criminale. Îndemn insistent procuratura să-și analizeze bine deciziile sub aspectul legalității și interesului național”, notează Maia Sandu.
Amintim că astăzi, DESCHIDE.MD a scris, potrivit unor surse, că PG a renunțat la toate capetele de acuzare aduse lui Veaceslav Platon în dosarul fraudei bancare. Decizia a fost anunțată la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, unde avut loc o nouă ședință de judecată de examinare a cererei de revizuire, depusă în 2019, de către controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, în dosarul care a fost condamnat la 18 ani de pușcărie cu executare, pentru escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari, fapt ce a condus la prejudicierea Băncii de Economii cu aproximativ 800 de milioane de lei.
 
 
Șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a declarat pentru DESCHIDE.MD că în acest caz Procurorul General, Alexandru Stoianoglo, și-a depășit atribuțiile de serviciu și este pasibil de răspundere penală.

Și Președintele Maia Sandu a venit cu o reacție. Aceasta a îndemnat insistent procuratura să-și analizeze bine deciziile sub aspectul legalității și interesului național.

Detalii: Reacția Maiei Sandu, după ce PG a renunțat la învinuirea lui Platon: Gruparea lui Platon reprezintă un pericol pentru securitatea statului