Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, și-a depășit atribuțiile de serviciu și este pasibil de răspundere penală, susține șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, după ce azi PG a renunțat la acuzațiile în adresa lui Veaceslav Platon, în dosarul fraudei bancare.

Viorel Morari, șeful suspendat al PA, a declarat pentru Deschide.MD că era previzibilă poziția acuzatorului de stat de a renunța la acuzațiile care-l vizau pe controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, în circumstanțele în care Alexandr Stoianoglo a declarat public că tot dosarul era contrafăcut.

„În momentul în care încă nu era acceptată de către judecători cererea de revizuire, nu au fost examinate pretinsele probe. În acest caz, este o curată depășire a atribuțiilor de serviciu, iar Alexandr Stoianoglo ar fi posibil de tras la răspundere penală”, a precizat Morari.

Șeful suspendat al PA a ținut să menționeze că nu va fi suprins dacă Stoianoglo acum va dispune pornirea unui nou dosar penal cu ulterioara sa reținere.

„Sunt pe loc, aici, și aștept”, a conchis Morari.

Amintim că astăzi, DESCHIDE.MD a scris, potrivit unor surse, că PG a renunțat la toate capetele de acuzare aduse lui Veaceslav Platon în dosarul fraudei bancare. Decizia a fost anunțată la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, unde avut loc o nouă ședință de judecată de examinare a cererei de revizuire, depusă în 2019, de către controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, în dosarul care a fost condamnat la 18 ani de pușcărie cu executare, pentru escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari, fapt ce a condus la prejudicierea Băncii de Economii cu aproximativ 800 de milioane de lei.
 
 
PG a confirmat că a renunțat la învinuirile aduse lui Veaceslav Platon în dosarul fraudei bancare, în rezultatul rejudecării cauzei penale în ordine de revizuire. În rezultatul cercetării tuturor probelor noi, coroborate cu probele administrate în cadrul urmăririi penale, pe motiv că fapta incriminată nu a fost comisă de către Veaceslav Platon, procurorii au ajuns la concluzia de renunțare la învinuirea adusă acestuia.
 

Și Președintele Maia Sandu a venit cu o reacție. Aceasta a îndemnat insistent procuratura să-și analizeze bine deciziile sub aspectul legalității și interesului național.

Detalii: Reacția Maiei Sandu, după ce PG a renunțat la învinuirea lui Platon: Gruparea lui Platon reprezintă un pericol pentru securitatea statului