Inspecția judiciară s-a autosesizat în cazul magistratului Tudor Berdilă de la judecătoria Curtea de Apel Cahul după ce în presă au apărut imagini video cu acesta și un avocat al lui Ilan Shor. Berdilă ar fi primit atunci de la apărător o sacoșă. Despre acest caz a vorbit și Ambasadorul UE la Chișinău, Peter Michalko, menționând că astfel de momente sunt de neimaginat în țările cu un sistem al justiției modern.

Deschide.MD a solicitat o reacție de la reprezentanții CSM în cazul judecătorului de la Curtea de Apel. Aceștia nu au putut să ne spună mai multe decât că inspecția judiciară s-a autosesizat pe acest caz și că până nu vor fi rezultatele anchetei alte comentarii nu ne pot oferi. 

Aseară Ambasadorul UE la Chișinău, Peter Michalko a declarat în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la Jurnal TV că: „Scena despre care ați vorbit (n.r. - momentul în care un judecător primește o pungă de la un avocat al lui Șor) nu sunt imaginabile în sistemul de justiție modern în nicio țară. Nu înțeleg cum asta poate să fie tolerat pur și simplu. Și asta este și împotriva legislației, în ceea ce privește comportamentul judecătorilor și a părților într-un caz. Este evident că aici e vorba de necesitatea schimbărilor profunde în sistemul judecătoresc și cum el nu doar lucrează, dar cum gândește”.

Precizăm că avocatul lui Ilan Șor, Nicolae Bojenco, și magistratul Tudor Berdilă, care este raportor în dosarul Șor, aflat pe rol la Curtea de Apel, au fost suprinși la o spălătorie auto din Cahul. Din imaginile surprinse de o cameră de supraveghere se vede că Bojarenco îi transmite judecătorului o pungă.

Ulterior, Berdilă a declarat că întâlnirea a fost întâmplătoare, iar în pungă era un mic cadou cu ocazia zilei sale de naștere.