Guvernatorul Găgăuziei Irina Vlah a avut o întâlnire cu Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6 al municipiului București, România. În cadrul discuției Bașcanul a mulțumit poporului român pentru suportul important oferit Republicii Moldova în general, și Găgăuziei în particular, în procesul combaterii epidemiei.

„Epidemia a devenit cea mai mare încercare confruntată de omenire după încheierea celui de-al doilea război mondial. Toată lumea a fost neregătită pentru această încercare dar, cel mai greu le-a venit țărilor mici, cu economii insuficient de stabile și sisteme de guvernare fragile – cum este Moldova. România a oferit un suport puternic în faza acută a epidemiei – suport care a salvat multe vieți. Vă mulțumim”, a spus Irina Vlah.

A fost făcut un schimb de opinii referitor la evoluția situației epidemice și la tendințele în economie, rezultate de la aplicarea restricțiilor sanitare. Intensitatea campaniei de vaccinare, desfășurate de conducerea României, este în creștere și autoritățile încep să renunțe la restricțiile sanitare și planifică măsuri hotărâte de resuscitare a economiei și creare a locurilor de muncă.

Bașcanul l-a informat pe  Ciucu despre implementarea programului de educație multilingvală în Găgăuzia, care va primi posibilități suplimentare cu darea în exploatare a blocului nou de studii pentru liceul Mihai Eminescu din municipiul Comrat.

„Prioritatea noastră este industrializarea economiei Autonomiei și dezvoltarea sectorului IT. Intenția companiilor industriale de a investi în regiune și competitivitatea economiei noastre depind direct de nivelul de pregătire a specialiștilor care pot fi găsiți. Cunoașterea limbilor este un instrument important în dezvoltarea competențelor personale și un avantaj mare în procesul de angajare. Suportul Dvs în dezvoltarea capacităților sistemului nostru de educație este deosebit de valoroasă. Sperăm că vom reuși construi o colaborare permanentă și intensă cu municipiul București, și suntem siguri că experiența și cunoștinețele Dvs ne pot ajuta să realizăm un salt calitativ în dezvoltare într-un termen mai scurt", a menționat Irina Vlah.