Ecaterina Mititelu, o moldoveancă stabilită cu traiul în Israel, trăiește acum un coșmar. Femeia povestește despre panica care s-a instaurat în întreaga țară, după ce marți, Metropola israeliană Tel Aviv a fost ţinta unui atac masiv cu rachete lansate din Fâşia Gaza. Ea a fost nevoită să alerge spre casa în care locuiește pentru a se refugia în buncăr. Potrivit femeii, orașul Tel Aviv este practic paralizat, transmite Nord News

„Nu am mai văzut așa de multe sirene și așa de multe rachete. În Israel sunt buncăre în care poți să te refugiezi. Noi știam că bombardamentele vor fi la ora 9. Eram la opt minute de la casă când a început totul. Erau parcă niște focuri de artificii. Am avut impresia că am alergat o jumătate de viață până acasă. Am mers cu mașin la roșu pentru a ajunge acasă cât mai repede. Acum, mașinile nu circulă aproape deloc. Loveau cu câte 50 de rachete, una nu a fost depistată de sistemul anit-rachetă. Ieri, o fetiță de 5 ani a fost rănită de o bucată de rachetă în arteră. Este la îngrijirea medicilor. Acum, drumul central este gol. Sunt doar trei mașini la semafor. Practc, așa a fost toată ziua”, a povestit Ecaterina pentru sursa citată. 

Ecaterina a mărturisit că își afce griji pentru băiețelul ei care suferă de autism. Frica este și mai mare în contextul în care Hamas a instigat oamenii la omoruri în masă.

„Am un băiețel cu autism. La grădiniță li s-a explicat ce să facă în asemenea situații. El știe că este periculos. Azi nu am ieșit afară. Trebuia să lucrez, dar pentru că grădinițele și școlile s-au închis, nu am făcut-o. Șeful a înțeles. Pe stradă sunt multe atacuri. Hamas a instigat oamenii la ură și i-a îndemnat să iasă să-i înjungieze pe alții. Au intrat în casele oamenilor, au încercat să-i atace, sunt răniți”, a adăugat femeia.

În pofida atacurilor cu rachete, Ecaterina spune că nu planifică să revină în Republica Moldova.

„Eu îmi iubesc țara și aș dori să revin, dar nu din cauza a ce se întâmplă aici. Eu mă simt în siguranță. Israelul ste o țară dezvoltată care are grijă de cetățenii ei. Dacă s-ar întâmpla așa atacuri în Moldova, eu cred că, nici statul, nici oamenii, nu s-ar descurca. Dacă avem nevoie, putem suna la un număr de telefon pentru consiliere gratuită.”

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe de la Chișinău, niciun moldovean nu a avut de suferit în urma atacurilor cu rachete din ultimele două zile de la Tel Aviv.

Amintim că, violențele israeliano – palestiniene au escaladat în data de 11 mai, când Tel Aviv a devenit ținta unei ploi de rachete din Fâșia Gaza, lansate de gruparea islamistă Hamas. Cu puțin timp înainte, Hamas a anunţat că va lovi dur Israelul după ce forţele aeriene israeliene au distrus o clădire cu zece etaje în Fâşia Gaza, în care îşi aveau birourile lideri ai mişcării islamiste palestiniene.

Mişcarea islamistă Hamas, aflată la putere în Fâşia Gaza, a anunţat miercuri că lansează peste 200 de rachete spre teritoriul israelian ca răspuns la atacurile israeliene asupra unei clădiri din centrul enclavei palestiniene. Aripa armată a Hamas a indicat într-o declaraţie că “lansează 110 rachete asupra metropolei Tel Aviv” şi “100 rachete asupra oraşului Beer Şeva “ca represalii la reluarea atacurilor asupra clădirilor locuite de civili”.

Confruntarea a continuat pe parcursul zile de miercuri. Noi lovituri aeriene ale Israelului au vizat poziții ale Hamas, din Gaza. În același timp, Hamas a lansat noi tiruri de rachete în sudul Israelului.

Ministerul palestinian al Sănătății a anunțat că numărul de morți din Gaza a ajuns la 48, inclusiv 14 copii și peste 300 de răniți. Șase persoane din Israel au fost ucise.