Președintele României Klaus-Werner Iohannis a conferit, printr-un Decret semnat la 29 martie 2021, medalia „Centenarul Marii Uniri” și brevetele aferente unor personalități din Republica Moldova. În contextul acțiunilor de marcare a Zilei Europei, Ambasada României la Chișinău a organizat, în data de 12 mai 2021, o ceremonie de înmânare a distincțiilor menționate următoarelor personalități: Gheorghe Cojocaru, Vladimir Mischevca, Nicolae Negru și Ion Negrei.

Cu această ocazie ambasadorul Daniel Ioniță a declarat: „Ceremonia de astăzi face parte din ciclul de acțiuni organizate de Ambasadă pentru marcarea nu numai a Zilei Europei, dar și a Centenarului Teatrului  Național „Mihai Eminescu”, precum și cu ocazia aniversării a 30 de ani de relații diplomatice între România și Republica Moldova.

Multitudinea de lucrări științifice publicate, articolele și pozițiile civice exprimate, tăria de a confrunta, cu argumente științifice pertinente, grosolanele falsuri istorice care încă mai bântuie aceste meleaguri îi recomandă pe laureații noștri ca adevărați promotori ai adevărului istoric, piloni ai păstrării fibrei identitare comune – ai istoriei și limbii române, ai patrimoniului nostru cultural. Toate acestea vorbesc de la sine despre atașamentul lor față de valorile românești, deci față de valorile europene.”