Un lup a fost surprins ieri, 11 mai, pe străzile din localitatea Dănceni, raionul Ialoveni. Ziua în amiaza mare acesta s-a plimbat prin sat, a stat la poștă în rând cu bătrânii apoi a mers spre școală unde a întâlnit niște copii. Despre aceasta relatează primarul localității Dănceni Victoria Butuc-Guranda. Ulterior s-a constat că acesta a evadat de la un mini-zoo.

„Epopeea lupului din Dănceni. Dragi consăteni, azi am tot fost sunați că se plimbă un lup prin sat ziua amiaza mare!

El de fapt a fost și la poștă a stat de rând cu bătrânii care așteptau pensia, la umbră sub o bancă, cu toții au fost drăguți cu lupul, ne bănuind probabil că ar prezenta vreun pericol, ulterior s-a îndreptat spre școală, am înțeles că s-a întâlnit cu mai mulți copii prin sat, Slavă Domnului că nu a pățit nimeni nimic.

În timpul zilei un băiat căuta după spusele lui un câine-lup... Oamenii zic că era cineva nu de-a locului... Spre seară a fost surprins de niște tineri pe malul lacului, până când a înhățat o găină de la baza de odihnă din preajmă, iar Lilian, proprietarul de dragul găinii a înșfăcat lupul de gât, curajos gest și plauzibil. Am sunat la poliție și la instituțiile de resort, au zis să-l izolăm până dimineață, este în siguranță, găina i-a fost oferită drept cină, au avut grijă să-i de-a și apă, sperăm să fie cuminte până dimineață...

După o postare pe fb, am înțeles că ar fi fost văzut prin preajma unei baze de odihnă din pădure, unde este improvizat un mini zoo, cât de legal sunt ținute acele animale urmează să ne documentăm, spre seară am fost să întreb dacă nu cumva au pierdut un lup, fapt confirmat de domnul de la pază!”, a relatat primarul într-o postare publicată ieri, 11 mai, pe Facebook.

Totuși, peste noapte lupul a evadat, iar autoritățile locale și consătenii au pornit în căutarea lui. „Dragi consăteni, rog să fiți prudenți, lupul a evadat peste noapte....Încercăm să-i prindem urma, dacă cumva îl vedeți rog să ne anunțați de urgență...”, a scris în această dimineață Victoria Butuc-Guranda pe Facebook. 
 
Peste câteva ore primarul de Dănceni a anunțat că lupul a fost prins și a fost transportat la mini zoo. Dat fiind faptul că acesta era rănit și obosit, lupul  urmează să fie examinat de un medic veterinar. „Lupul Dany a fost prins. Este rănit și obosit, a fost transportat la mini zoo de unde a evadat, va fi examinat de un medic veterinar!”, scrie Victoria Butuc-Gurnada. 
„...putem face o concluzie, chiar și cu cel mai periculos animal dacă te comporți bine, nu te paște nici un pericol! Rămân în continuare pe poziția că animalele sălbatice trebuie să trăiască în sălbăticie, în lumea lor, în largul lor, nu în cușcă de 2/3 (...) Pledez pentru lichidarea Grădinilor Zoologice și eliberarea animalelor în lumea lor”, a conchis primarul de Dănceni. 
Primarul a mai anunțat că i-a cerut administratorul bazei de odihnă să ofere explicații și să prezinte actele de posesie ale animalului. Totodată, urmează să fie desfășurată o anchetă, să fie verificate toate actele de proprietate asupra animalului, condițiile de detenție, de către Inspectoratul de Poliție Ialoveni și Agenția de Mediu.
 
 
FOTO, VIDEO: Facebook / Victoria Butuc - Guranda