Președinta Comisiei speciale pentru selectarea candidaților la funcția de avocat al poporului, deputata Doina Gherman, consideră oportună suspendarea activității acestei comisii. Parlamentara a declarat pentru IPN că, în situația dizolvării Parlamentului, concursul pentru selectarea ombudsmanului urmează a fi desfășurat după alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie.

„Întrucât, în virtutea dispozițiilor art. 3 din hotărârea Parlamentului nr. 4 din 4 februarie 2021, nu există probleme de funcționalitate ale oficiului Avocatului Poporului, în calitate de președintă, consider oportună suspendarea activității Comisiei speciale pentru selectarea candidaților la funcția de avocat al poporului”, a declarat deputata, care este și președinta Comisiei drepturile omului și relații interetnice.

Or, acea hotărâre prevede că avocatul poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, preia interimatul funcției de ombudsman până la numirea de către Parlament a unei noi persoane în această poziție.

Doina Gherman a menționat că noul avocat al poporului urmează să fie selectat de noul legislativ, în vedere importanța funcției ca instituție de rang constituțional care „asigură promovarea și protecția drepturilor și libertăților fundamentale ale omului”.

Mandatul ombudsmanului a încetat înainte de termen în legătură cu decesul lui Mihai Cotorobai pe data de 6 ianuarie 2021.