În săptămâna 04 – 07 mai 2021, Autoritatea Națională de Integritate s-a autosesizat în baza unui articol de presă și a pornit o cauză contravențională pentru depunerea tardivă a declarației de avere și interese personale de către un membru al Consiliului Superior al Procurorilor. Și un consilier raional din Consiliul raional Glodeni riscă să fie sancționat contravențional pentru nedepunere și depunerea tardive a declarației de avere și interese personale.

Peste 400 de declarațiile de avere și interese personale ale judecătorilor pentru anul 2020, depuse pe Portalul Public, au fost distribuite spre verificare inspectorilor de integritate prin sistemul ”e-Integritate”. Dacă se vor constata încălcarea regulilor de completare și depunere a acestor declarații, inspectorii de integritate vor demara din oficiu proceduri de control al averii.

Un primar din raionul Basarabeasca nu a acordat informații în cadrul unui control inițiat pe numele său, astfel a împiedicat activitatea ANI, fapt pentru care  urmează să fie amendat.

Săptămâna trecută, inspectorii de integritate au inițiat patru proceduri de control. Trei verificări vizează posibile conflicte de interese admise de către un primar dintr-un oraș din sud-estul țării, un șef de direcție din Consiliul raional Fălești și un director de grădiniță din raionul Hîncești. Iar, în cadrul unei altei investigații figurează un funcționar public cu statut special din cadrul Inspectoratului de Poliție Călărași, care s-ar afla și într-o incompatibilitate de funcție.

Trei primari din raioanele Anenii Noi, Hâncești și Drochia au declarat câte un confict de interese la ANI. În termen de până la trei zile au primit soluții de rezolvare a acestora.

ANI a eliberat 5 Certificate de Integritate, care au fost solicitare pentru angajarea în funcția publică. Reprezentanții ANI au  acordat 64 de  consultanții telefonice pe domeniul de activitate, inclusiv 12 apeluri înregistrate la Linia instituțională de informare.