Despre evenimentul organizat în cinstea aniversării a 98 de ani a liderului național al poporului azer Heidar Aliev la Ambasada Republicii Azerbaidjan în Republica Moldova.

Pe 10 mai, Ambasada Azerbaidjanului în Moldova împreună cu Congresul Azerbaidjanilor din Moldova (KAM) au organizat un eveniment dedicat aniversării a 98 de ani de la nașterea liderului național al poporului azer Heidar Aliev.

La eveniment, organizat în curtea Ambasadei, au participat personalități publice locale și politice, oameni de știință și oameni de afaceri, precum și aproximativ 400 de azeri care locuiesc și studiază în Moldova, împreună cu membrii familiilor lor.

În cadrul evenimentului, a avut loc o expoziție de fotografii dedicate vieții marelui lider azer, care a stârnit un mare interes în rândul oaspeților.

Salutându-i pe participanți, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Azerbaidjanului în Moldova Gudsi Osmanov a numit ambasada „casa tatălui vitreg” al azerbaidjanilor, a vorbit despre viața, activitățile politice, filozofia și ideologia fondatorului Azerbaidjanului independent, Heidar Aliev. El i-a informat pe participanți că președintele actual al Azerbaidjanului Ilham Aliyev a îndeplinit anul trecut dorința cea mai mare a lui Heidar Aliev, a returnat paminturile azere și a ridicat steagul azerului peste Susa și Karabah.

Vorbind la eveniment, președintele IAC, Elchin Bayramov, activist al diasporei azere Maarif Rahimov și alți participanți, au declarat că 10 mai este sărbătorită anual de azerbaidieni nu numai în Azerbaidjan, ci și în Moldova și alte țări. Aceștia au subliniat că amintirea marelui politician va rămâne pentru totdeauna în inimile azerbaidjanilor.

Apoi, copii azeri care locuiesc în Moldova au spus poezii patriotice dedicate liderului național Heidar Aliev, au fost dansuri și cântece naționale, precum și compoziții ale lui Muslim Magomayev. După aceasta, oaspeților li s-a oferit ocazia de a proba bucatele din bucătăria națională azeră. Evenimentul s-a încheiat cu plantarea copacilor de către conaționalii și oaspeții  în curtea clădirii Ambasadei recent reconstruită.

Evenimentul a fost acoperit pe larg de mass-media moldovenească.

Serviciul de presă al Ambasadei Republicii Azerbaidjan în Republica Moldova