Cauza penală, inițiată de Procuratura Anticorupție la 29 octombrie 2019 pe faptul pretinselor acțiuni ilegale ale angajaților Agenției Servicii Publice la documentarea dublelor identități ale unor persoane, a fost clasată.

În cursul urmăririi penale s-a stabilit că pașapoartele cetățenilor Republicii Moldova, emise pe numele Novak Vladislav (n.r. Vlad Plahotniuc) și Reznic Alexandr au fost confecționate de către Agenția Servicii Publice în conformitate cu prevederile Legii privind activitatea specială de investigații și actelor normative de uz interdepartamental, care reglementează confecționarea și utilizarea actelor de codificare la efectuarea activității speciale de investigații.
 
Prin urmare, Procuratura a adoptat soluția de clasarea a procesului penal din lipsa faptului vreunei infracțiuni. 
 
Considerentele pe care s-a întemeiat această soluție au avut la bază, printre altele faptul că, respectivele acte codificate, fără a fi transmise titularilor, din lipsă de necesitate, au fost nimicite de către subiectul abilitat cu împuterniciri de efectuare a activității speciale de investigații și la solicitarea căruia au fost confecționate.

Procuratura precizează că, urmărirea penală în acest caz s-a desfășurat în condițiile unei proceduri clasificate, motiv pentru care instituția nu poate dezvălui alte detalii din dosar.

AMintim că fostul șef al statului Igor Dodon spunea că eliberarea actelor de identitate dublă pe numele lui Vlad Plahotniuc a avut loc la solicitarea fostului director SIS, Vasile Botnari.

Detalii: Dodon confirmă identitatea dublă a lui Plahotniuc. A fost solicitată de ex-directorul SIS, V.Botnari

Anterior Igor Dodon anunța că cea de-a doua persoană care, împreună cu Vlad Plahotniuc, a obținut ilegal a doua identitate este omul de afaceri Vaja Jhashi. Șeful statului a negat informația precum că cea de-a doua persoană ar fi fostul vicepreședinte al PDM, Serghei Iaralov.

Detalii: Dodon: Vaja Jhashi, a doua persoană cu identitate dublă. Trans-Oil: Este o minciună

Detalii: DOC // PG a secretizat dosarul dublei identități a lui Plahotniuc: Evită să spună dacă Vasile Botnari este anchetat