Astăzi, conducerea Guvernului, Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Agenției Naționale pentru Sănătate Publică au avut o discuție online cu reprezentanții autorităților publice locale din țară, privind desfășurarea campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, la nivel național.

În cadrul ședinței au fost puse în discuție mai multe subiecte, precum: procesul de organizare și desfășurare a vaccinării populației, acțiunile de comunicare și sensibilizare privind importanța vaccinării împotriva COVID-19, problemele cu care se confruntă aceștia la nivel local, cât și suportul MSMPS privind implementarea și atingerea obiectivelor de imunizare a populației.

În acest context, premierul interimar al Republicii Moldova, Aureliu Ciocoi, a venit cu un mesaj către reprezentanții APL și i-a îndemnat să se alăture eforturilor statului pentru vaccinarea unui număr cât mai mare de cetățeni.

„Doar prin eforturi comune vom putea  să revenim la viața normală,  fără restricții, iar acest lucru îl putem atinge doar prin imunizarea populației. Este extrem de importantă implicarea tuturor celor care gestionează activitățile  în localități și raioane. Vă rog și vă îndemn să vă angajați plenar în atingerea obiectivului de a imuniza 70% din populația țării. Aveți o voce la nivel local, aveți toate pârghiile ca să realizăm acest deziderat. Îmi exprim speranța că umăr la umăr vom reuși să ieșim din această situație complicată precum pandemia de COVID-19”, a declarat premierul.

La rândul său, secretarul de stat al MSMPS Denis Cernelea a precizat că, în prezent, se muncește intens atât din punct de vedere organizatoric, dar și de asigurare a țării cu mai multe doze de vaccin  pentru  lansarea etapei a treia de vaccinare. Succesul implementării Planului național de imunizare împotriva COVID-19 nu poate fi atins fără implicarea intensă a echipelor gestionate de primarii și președinții de raioane din țară.

„Este o singură cale să fie stopată pandemia, vaccinarea populației. Scopul nostru e să atingem rata de vaccinare de 70% din populație. Nu trebuie să alegem vaccinul cu care ne vaccinăm, toate vaccinurile sunt sigure și eficiente, sunt colacul nostru de salvare”, a subliniat secretarul de stat.

Reprezentanții APL au enumerat o serie de probleme cu care se confruntă la nivel local, cea mai mare fiind combaterea informațiilor false despre vaccinurile împotriva COVID-19. MSMPS a elaborat un Ghid de comunicare pentru autorități și materiale informative pentru populație care vor fi distribuite în această săptămână la nivel local.

În context, președintele Comitetului Național de Experți în Imunizare, Ninel Revenco și medicul epidemiolog al ANSP, Alexei Ceban, au demitizat o serie de mituri despre vaccinuri și au răspuns la întrebările participanților la ședință.

Potrivit datelor, până astăzi, 160.476 de doze de vaccin COVID-19 au fost administrate în R. Moldova în prima și a doua etapă de vaccinare. La fel, de la inițierea campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 în R. Moldova, morbiditatea s-a redus cu 82,5% în rândul lucrătorilor medicali și cu 85,7% în cazul medicilor.