Vicepreședintele Parlamentului Alexandr Slusari cere urgent să fie convocată ședința Comisiei Economie, Finanțe și Buget pentru audierea ANRE și Consiliului Concurenței după ce azi mai multe companii petroliere au majorat prețurile la benzină și motorină.

„Pe fundalul haosului guvernamental companiile petroliere trec orice linie roșie. Chiar dacă există un raport al Consiliului Concurenței despre acțini multiple concertate ale acestor companii, petroliștii din nouă recurg la acorduri de cartel, fiind încrezuți că din nouă rămăn nesancționați. A avut loc a șasea majorarea prețurilor la carburanți în ultimele 4 luni. Din nou absolut nejustificată în contextul cotațiilor internaționale a țițeiului. Încă o lovitură sensibilă pentru economia țării, în special pentru agricultura”, scrie Slusari pe pagina sa de Facebook.
Deputatul adaugă că aceste majorări sunt o sfidare crasă a bunului simț pentru că în scurt timp  va fi schimbată metodologia de calculare a prețului minim la produsele petroliere.
„Cetățenii au tot dreptul și chiar ar trebui să iasă la proteste. Platforma DA cere categoric să fie URGENT convocată ședința Comisiei Economie, Finanțe și Buget pentru audierea ANRE și Consiliului Concurenței în vederea stabilizării situației pe piața petrolieră”, susține Slusari.

Amintim că îâncă două reţele de benzinării au scumpit carburanţii. La miezul nopţii, acestea au afişat preţuri mai mari în medie cu până la 67 de bani. Se întâmplă după ce, recent, o altă reţea a mărit preţurile la benzină şi motorină.

Până acum, benzina cu cifra octanică 95 costa 19 lei şi 27 de bani. De astăzi, aceasta este mai scumpă cu 67 de bani şi costă 19 lei şi 94 de bani. Iar preţul motorinei a crescut cu 32 de bani şi a ajuns la 16 lei şi 27 de bani. În schimb, preţul gazului lichefiat a rămas neschimbat, de 11 lei şi 30 de bani.

O nouă scumpire a carburanților la pompă. Un litru de benzină costă aproape 20 de lei