Într-o declarație pentru Europa Liberă, avocatul Vitalie Nagacevschi, care apără interesele fostului guvernator al Băncii Naționale, Leonid Tălmaci, aflat în arest preventiv pe 15 zile la cererea Procuratorii Anticorupție, a spus că cel deținut a fost internat sâmbătă seara în secția de reanimare a unui spital din Chișinău.

Suplimentar, avocatul a declarat pentru Deschide.MD  că motivul internării ar fi fost problemele cardiace. Vitalie Nagacevschi ne-a mai spus că în luna ianuarie, curent, Leonid Talmaci a fost operat. 

După spusele avocatului, interogatoriul de la CNA a durat, cu întreruperi, de la ora 10 dimineață pâna la 19.00.

Avocatul s-a arătat convins că în timpul interogatoriului atît procurorii, cât şi ofiţerii de urmărire penală au obţinut suficiente dovezi că Leonid Talmaci «nu are nici cea mai mică implicare în operaţiunile ce au adus prejudicii Biroului Naţional al Asiguratorilor de Autovehicule», și că va obţine chiar de la procurori retragerea măsurii de arest.

La râdul său șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, declara zilele acestea că fostul guvernator al Băncii Naționale a Moldovei, Leonid Talmaci, reținut vineri seara pentru 15 zile, colaborează cu ancheta. 

Leonid Talmaci, care se află în fruntea Consiliului de administrație al Moldinconbank, ar fi asigurat transferarea ilegală a unor sume de bani din contul Biroului Naţional al Asiguratorilor de Autovehicule, deschise atât la banca pe care o conduce, cât și la Moldova Agroindbank.

În urma acestor tranzacții dubioase, dar și a altor scheme ilegale, Biroul Naţional al Asiguratorilor de Autovehicule a fost prejudiciat cu cel puțin 15 milioane de lei.