Republica Moldova a primit astăzi încă un lot de vaccin anti-COVID-19, din partea Republicii Populare Chineze. ​Lotul conține 150 de mii de doze de vaccin oferite de autoritățile chineze cu titlu gratuit și 100 de mii de doze procurate din fonduri bugetare ale Republicii Moldova, precum și materiale complementare.

Cele 150.000 doze vaccin împotriva COVID-19 sunt produse de compania chineză Sinopharm. Ajutorul umanitar a fost recepționat astăzi, 27 aprilie, de către Agenția Națională pentru Sănătate Publică. MSMPS menționează că Sinopharm este un vaccin sigur, cu o eficiență de 100% împotriva formelor severe și medii de COVID-19.

De asemenea, China a donat R.Moldova și 150.400 seringi și 124.000 măști de unică folosință, care vor fi distribuite Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”.

„Mulțumim Republicii Populare Chineze pentru această donație generoasă, care ne va ajuta să intensificăm procesul de vaccinare împotriva COVID-19 în Republica Moldova și să atingem într-un timp mai scurt acoperirea vaccinală necesară pentru realizarea imunității colective. Toate vaccinurile împotriva COVID-19 livrate țării noastre sunt sigure și eficiente”, a declarat secretarul de stat al MSMPS, Igor Curov.

La rândul său, Excelența Sa, Ambasadorul Republicii Populare Chineze, a menționat: „Evenimentul de astăzi confirmă prietenia și relațiile stânse de colaborare între China și Republica Moldova, care s-au intensificat pe durata pandemiei COVID-19. Sperăm că asistența umanitară oferită, va contribui semnificativ la combaterea infecției COVID-19 în Republica Moldova”.

Tot astăzi, au fost livrate și 100.000 doze de vaccin CoronaVac, produs de Sinovac, achiziționate de Republica Moldova, prin contractare directă. Vaccinul CoronaVac este aprobat în 17 țări,  inclusiv și în Ucraina. Vaccinul se administrează intramuscular, în 2 doze, la un interval de 28 de zile. Vaccinul este unul sigur și eficient. Acesta se păstrează la temperatura de 2-8 grade Celsius.

Președintele R.Moldova, Maia Sandu, a mulțumit Chinei, într-un mesaj pe pagina sa de Facebook, pentru lotul de vaccinuri donat, subliniind că acest lucru va permite oferirea mai multor opțiuni de vaccinare pentru cetățeni. 

„Republica Moldova a primit astăzi încă o donație de vaccin. Este vorba de un lot de vaccin Sinopharm oferit de Republica Populară Chineză. Este încurajator că țara noastră primește în această perioadă mai multe loturi de vaccin, deoarece asta ne permite să oferim mai multe opțiuni de vaccinare cetățenilor. Suntem recunoscători Chinei pentru această donație semnificativă. Vă rog să vă protejați în continuare, să purtați mască, să evitați grupurile mari și spațiile închise. Sunt optimistă că, în curând, pe măsură ce se vaccinează tot mai mulți cetățeni, vom putea învinge pandemia și ne vom putea revedea în siguranță cu cei dragi”, a scris președintele. 
În acest context, amintim că, la începutul lunii aprilie curent, Agenţia Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (AMDM) a venit cu precizări legate de CoronaVac, menționând că acesta este produs de compania biofarmaceutică privată Sinovac Biotech. În ceea ce privește gradul de eficiență a vaccinului de la Sinovac, Agenția medicamentului spune că datele înregistrate în diferite state diferă. Ultimele testări din Brazilia, care au fost publicate în luna ianuarie 2021, au demonstrat o eficiență de 50,4%, iar în Indonezia și în Turcia – 65,3% și, respectiv, 91,5%. Dar se știe că acesta previne 100% evoluția severă a coronavirusului și în 78% din cazuri – forma ușoară. Vaccinul este aprobat în 20 de țări.