România continuă să ajute cetățenii R.Moldova necondiționat, indiferent de regimurile politice de la Chișinău. Acest lucru a fost confirmat încă o dată de secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu R.Moldova din cadrul Guvernului României, Adrian Dupu.

În acest sens, în cadrul unei emisiuni de la Radio Chișinău, Dupu a readus aminte despre proiectele comune România-R.Moldova.

„De-a lungul timpului au fost mai multe programe comune, transfrontaliere, atât între România și R.Moldova, cât și România - R.Moldova - alte state, cum a fost programul operațional comun Bazinul Mării Negre, sau programul transnațional Dunărea. Cred că cel mai renmit, de imact proiect transfrontalier, care se desfășoară și în acest moment între România și R.Moldova este înființarea serviciului SMURD, de aproximativ 6 mln. euro, proiect care a dus la salvarea a multor vieți din R.Moldova”, a declarat Dupu. 

Secretarul de stat a adus aminte și despre Programul Operațional-Comun 2014-2020, în valoare de 89 mln. de euro, prin intermediul căruia au fost realizate un șir de proiecte transfrontaliere pe asistență tehnică, proiecte soft, pe patrimoniul cultural și altele, în beneficiul cetățenilor. 

Totodată, Adrian Dupu a accentuat faptul că cetățenii moldoveni trebuie să cunoască despre tot ce face România în spirjinul R.Moldova, indiferent de regimurile politice. 

„Cetățenii R.Moldova trebuie să știe că România întotdeauna a pus cetățeanul în centrul atenției și el a fost beneficiarul oricărui efort pe care România îl face în sprijinul R. Moldova indiferent de regimurile politice care s-au perindat la Chișinău. Noi încercăm să nu ținem cont de situația politică de la Chișinău. Noi ne adresăm cetățeanului. La fel, toate proiectele care vor fi finanțate de către D.R.R.M. nu se adresează clasei politice, nu se adresează administrează administrației centrale, ci se adresează cetățenilor. Bineînțeles că ne dorim stabilitate la Chișinău, dar cum spuneam situația politică nu va influența ajutorul nostru față de cetățeni”, a subliniat secretarul de stat. 

Nu în ultimul rând, Dupu s-a referit și la donațiile de vaccinuri pentru cetățenii moldoveni, din partea României, remarcând faptul că „s-a văzut că acest ajutor a fost dezinteresat”. „Nu ne-au afectat declarațiile unor politicieni de la Chișinău, noi am rămas constanți în a sprijini cetățenii, mai ales în această perioadă dificilă”, a conchis Dupu.