Agenția de Mediu anunță că s-a autosesizat în urma producerii incendiului la un depozit de păstrare a vopselelor amplasat pe str. Calea Basarabiei, mun. Chișinău. Colaboratorii Laboratorului de referință de mediu din cadrul Agenției au intervenit pentru prelevarea probelor de aer în scopul stabilirii nivelului de poluare a aerului în zonă și pe arii mai extinse.

Potrivit unui comunicat al instituției, la posturile staționare de observații din str. Tudor Vladimirescu și str. Fîntînilor, cele mai apropiate de locul producerii incendiului, au fost prelevate mostre la fiecare oră, comparativ cu monitorizarea sistematică efectuată de 3 ori/24h (7:00, 13:00, 19:00).

Urmare încercărilor de laborator, conform evaluării indicilor calității aerului atmosferic, nivelul poluării aerului în mun. Chișinău s-a constatat ca sporit privind conținutul de dioxid de azot, fenol și aldehidă formică. Concentrația maximă momentană a depășit norma sanitară: privind conținutul de dioxid de azot de 1,2- 4,2 ori; fenol de 1,2- 2,2 ori; și aldehida formică de 1,1- 2,2 ori”, se menționează în comunicat.

Conform prognozei calității aerului atmosferic în intervalul 22.04 - 23.04.2021 factorii meteorologici vor contribui la dispersarea poluanților din aer, cauza principală fiind frontul atmosferic, variația maselor de aer (advecția aerului rece), ploile prognozate și vântul din sectorul de Vest.

Agenția cheamă la calm și, totodată, solicită ca cetățenii să se abțină de la arderea resturilor vegetale, proces în care are loc formarea noxelor și acumularea lor în atmosferă, în stratul de aer de la suprafața solului și în sol.