Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a demarat concursul de suplinire a funcţiei vacante de judecător în cadrul Curţii Constituţionale a Moldovei (CCM). Acesta însă se va desfăşura după încetarea stării de urgenţă, relatează TRM.

Termenele sunt expuse în hotărârea CSM din 16 iulie 2019, când a fost demarat un concurs similar. Având în vedere starea de urgenţă, până pe data de 30 mai nu putem să desfăşurăm concursul. Potrivit Comisiei pentru Situaţii Excepţionale este necesar de a asigura fiecărui participant şi membrilor CSM un spaţiu de patru metri pătraţi. CSM-ul nu dispune de un astfel de spaţiu şi şedinţa nu poate să dureze mai mult de 60 minute. Din experienţa pe care o avem, este clar că o să dureze mai mult acea şedinţă”, a declarat preşedinta interimară a CSM, Luiza Gafton.

Decizia a fost aprobată cu vot unanim al membrilor CSM. Magistratul Ion Creţu s-a abţinut de la participarea la acest subiect, dat fiind faptul că este participant la concurs.

Pe 9 martie 2021, membrii CSM au anunţat concurs pentru funcţia de judecător la Curtea Constituţională a Moldovei, rămasă vacantă după decesul magistratului Eduard Ababei. Din componenţa Înaltei Curţi, câte doi membri sunt desemnaţi de CSM, Guvern şi Parlament.