Procurorul general solicită Curții Supreme de Justiție să anuleze două decizii de judecată prin care Veaceslav Platon a obținut cele două clădiri din centrul Capitalei - Centrul de modă și clădirea ASITO.

Decizia lui Stoianoglo a venit la scurt timp după ce controversatul om de afaceri Veaceslav Platon a decis să atace în instanță o ordonanță a lui Alexandr Stoianoglo prin care nu-i permitea lui Platon să intre în posesia acestor două clădiri.

Astfel procurorul general cere casarea a două încheieri a magistraților de la Ciocana emise pe 15 decembrie 2020 și 10 decembrie 2020 dar și rejudecarea cauzelor date. Mai mult, Stoianoglo cere magistrații de la CSJ să respingă plângerea depusă de Veaceslav Platon. În solicitarea procurorului-șef este menționat articolul 313 din Codul de procedură Penală al Republicii Moldova, or acest articol se referă la Plîngerea împotriva acţiunilor şi actelor ilegale ale organului.

„Plîngerea se examinează de către judecătorul de instrucţie în termen de 10 zile, cu participarea procurorului şi cu citarea persoanei care a depus plîngerea, precum și a persoanelor ale căror drepturi și libertăți pot fi afectate prin admiterea plîngerii. Neprezentarea persoanei care a depus plîngerea și/sau a persoanelor ale căror drepturi și libertăți pot fi afectate prin admiterea plîngerii nu împiedică examinarea acesteia. Procurorul este obligat să prezinte în instanţă materialele corespunzătoare. În cadrul examinării plîngerii, procurorul şi persoana care a depus plîngerea, precum și persoanele ale căror drepturi și libertăți pot fi afectate prin admiterea plîngerii dau explicaţii, este precizat în articolul 313. 

Procurorul General își motivează respectiva solicitare prin faptul că a fost violat, fără justificare, dreptul la proprietate companiei SRL „Continental Business Invest” și asociatului Russu Vladimir. În opinia lui Stoianoglo, erorile grave au constat în faptul că actualul proprietar nu a fost citat la ședința de judecată din 15 decembrie iar acest lucru nu poate fi reparat decât prin anularea respectivei decizii de judecată.

Vedeți solicitarea procurorului general mai jos: 

Amintim că recent, Procuratura Generală anunța prin intermediul unui comunicat de presă că șeful instituției, Alexandr Stoianoglo a dispus anularea a 6 ordonanțe, emise anterior de PCCOCS, prin care două imobile din centrul Capitalei au fost recunoscute ca corpuri delicte și sechestrate în beneficiul controversatului om de afaceri Veaceslav Platon. Despre imobilele cu pricina s-a cunoscut în presă acum o lună când un businessman l-a acuzat pe Platon de atac raider. 

DOC // Cum vrea Platon să obțină două imobile în centrul Capitalei cu ordonanțele anulate de Stoianoglo

Platon, acuzat de atac raider prin care vrea să preia două imobile din centrul Capitalei: Este ajutat de procurori și judecători

Procurorul General anulează ordonanțele PCCOCS prin care Platon a pus mâna pe două imobile din centrul capitalei