În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 13 917 traversări, infomrează Poliția de Frontieră. Pe sensul de intrare în Republica Moldova s-au înregistrat 7 297 traversări persoane, dintre care 3 833 treceri la frontiera moldo-română, 1 264 treceri la frontiera cu Ucraina și 2 200 treceri aeriene.

Cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei (intrare în Republica Moldova) rămân a fi:

PTF Aeroportul Internațional Chișinău – 2 200 traversări persoane;
PTF Leușeni – 1 853 traversări persoane;
PTF Sculeni – 937 traversări persoane;
PTF Giurgiulești-Galați – 514 traversări persoane;
PTF comun Criva - 343 traversări persoane;

Toate punctele de trecere a frontierei activează în regim normal. PTF-urile deschise traficului transfrontalier pot fi urmărite pe harta interactivă: https://www.border.gov.md/harta-punctelor-de-trecere-ale-frontierei-de-stat.

Pe parcursul a 24 de ore, polițiștii de frontieră au înregistrat următoarele acțiuni ilegale:
- șapte persoane au încălcat regimul zonei frontierei de stat și cel al punctelor de trecere a frontierei;
- 12 documente falsificate au fost depistate la trecerea frontierei de stat;
- trei cetățeni străini au depășit termenul de ședere pe teritoriul Republicii Moldova;
- cinci conducători auto au încălcat regulile de transportare și de folosire a vinietei;
- 42 de persoane au fost documentate pentru nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire și/sau combatere a bolilor epidemice (art.76' al CC al RM);
 
În punctele de trecere a frontierei deschise traficului au fost supuse screeningului 13 917 persoane și completate 1 299 de fișe epidemiologice individuale. La trecerea frontierei de stat nicio persoană nu a prezentat simptome ale infecției de tip Covid-19 (febră, rinoree, tuse seacă).

Ofițerii de la Linia Verde a Poliției de Frontieră (022 259 717), în decursul a 24 ore au înregistrat 154 de apeluri de la cetățeni, unde s-au oferit consultații vizavi de situația de la frontiera de stat, condițiile de traversare și riscurile în contextul măsurilor aplicate privind diminuarea răspândirii COVID-19.

Rezultatele patrulărilor în locurile publice la Chișinău, în vederea asigurării respectării măsurilor antiCovid și ordinii publice:
- trei persoane documentate pentru „Nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire și/sau combaterea a bolilor epidemice” și „Desfășurarea ilegală a activității de întreprinzător”.
- patru persoane documentate pentru „Consumul de băuturi alcoolice în locurile publice și apariția în astfel de locuri în stare de ebrietate produsă de alcool”.

NOTĂ: Poliția de Frontieră în continuare activează la capacitate în vederea diminuării riscului de răspândire a infecției de tip nou Coronavirus, în special la punctele de trecere a frontierei de stat, dar și se respectă măsurile de protecție individuală a personalului din subordine.

Mai multe informații privind trecerea frontierei de stat în perioada de pandemie:  https://border.gov.md/traversarea-frontierei-perioada-pandemica