Un grup de lucru, format din reprezentanți ai Procuraturii Anticorupție și ai Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor s-a deplasat, la începutului acestei săptămâni, în Federația Rusă în contextul investigării unui dosar. Deși partea rusă a fost informată despre această deplasare, grupul a fost reținut pe Aeroportul Domodedova și supus unui control de aproximativ opt ore. Despre aceasta anunță canalul de Telegram „Culisele Diplomației”. Procuratura Generală a confirmat informația pentru DESCHIDE.MD, cu unele diferențe față de datele publicate de canalul de Telegram menționat.

„În perioada 11-18 aprilie un grup de lucru format din reprezentanți ai Procuraturii Generale și ai Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor s-au deplasat în Federația Rusă, în contextul investigării operațiunii de rezonanță, așa numitului Laundromat rusesc. Deși, autoritățile ruse au fost informate din timp despre această deplasare de serviciu, pe procurori i-a așteptat o surpriză în aeroportul din "Domodedova". Un control de 8 ore, motivația oficială a fost situația pandemică.  Acestora le-a fost permisă intrarea în Federația Rusă doar după intervenția Ambasadei noastre la Moscova”, scrie „Culisele Diplomației”.

Purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale, Maria Vieru, a confirmat deplasarea și incidentul, însă a explicat că grupul de procurori urmau să investigheze un dosar care nu are nicio tangență cu „Laundromatul” și totodată a specificat că procurorul general, Alexandru Stoianoglo, personal a fost implicat în rezolvarea incidentului de pe aeroport.

Într-adevăr, un grup de lucru, format din reprezentanți ai Procuraturii Anticorupție și ai Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor s-au deplasat, la începutului acestei săptămâni în Federația Rusă, în contextul investigării unui dosar care însă nu are nicio tangență cu dosarul Laundromat. Deși, colegii din cadrul Comitetului rus de anchetă au fost informați din timp despre această deplasare de serviciu, reprezentanții noștri au fost opriți în timpul controlului pe Aeroportul Domodedovo, pe motiv că nu au fost coordonate în prealabil toate formalitățile legate de restricțiile sanitare anti-pandemice, necesare pentru intrarea pe teritoriul Rusiei. Situația a fost remediată după convorbirea directă a Procurorului General, Alexandr Stoianoglo cu omologul său din Federația Rusă, Igor Crasnov, care imediat a trimis mașina Procuraturii Generale a Rusiei pentru a-i prelua pe membrii grupului nostru de lucru și care au purces la realizarea sarcinilor prestabilite”, a declarat Vieru pentru DESCHIDE.MD.

Redacția noastră a solicitat un comentariu și de la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE). Reprezentanții instituției au declarat că vor veni cu un răspuns despre gradul de implicare al ambasadei R. Moldova la Moscova în acest caz, însă până la ora publicării știrii nu am primit un răspuns.