Deputatul PAS, Dumitru Alaiba, îl acuză pe Procurorul din cadrul Procuraturii Anticorupție, Serghei Bodiu, de încercare de mușamalizare a cazului privind „semnătura falsă” a lui Ilan Șor. În acest sens, parlamentarul a sesizat Consiliul Superior al Procurorilor privind faptele ce pot constitu abatere disciplinară comise de procurorul Bodiu.

Demult am învățat că dreptatea n-o să-ți fie dată imediat, doar pentru că o ceri cu indignare și pentru că știi că ai dreptate. Uneori trebuie să insiști. Procurorul Serghei Bodiu a refuzat de două ori inițierea urmăririi penale, chiar dacă erau dovezi clare că semnătura a fost falsificată, inclusiv expertiza procuraturii a demonstrat-o. Sunt convins, a încercat să mușamalizeze cazul semnăturii lui Șor, la solicitarea mea, ar putea fi sancționat disciplinar. Cel puțin un pas a fost făcut”, a scris Alaiba.

Parlamentarul a precizat că va insista pe elucidarea acestui caz, sancționarea celor care încearcă mușamalizarea, dar și identificarea și sancționarea celor „care au comis o ilegalitate la care nu era nevoie să recurgă”.

Din noiembrie procuratura nici măcar nu a identificat făptașul. Acest dosar demult putea fi în judecată. Iar cel (sau cea) care a falsificat semnătura lui Șor riscă câțiva ani buni de pușcărie. Falsul în acte publice este pasibil pedepsei penale conform Art 332 alin (2) lit b) a Codului Penal - falsul în acte publice săvârșită de o persoană cu funcție de demnitate publică. Până la șase ani de pușcărie”, a mai menționat el.

Amintim că, pe 27 noiembrie 2020 Dumitru Alaiba a sesizat Procuratura cu privire existența suspiciunilor rezonabile că o semnătură a lui Ilan Șor de pe un proiect de lege ar putea fi falsă. 

Inițial Procuratura Anticorupție a decis să nu înceapă urmărire penală, după care decizia a fost anulată de procurorul ierarhic superior, conform unui răspuns din data de 13 ianuarie anul curent. 

Detalii: DOC // Alaiba: Procurorii nu se grăbesc să pornească dosar penal în cazul „semnăturii false” a lui Șor. Lipsesc elementele infracțiunii

Pe 11 februarie, Procuratura Anticorupția i-a transmis deputatului un răspuns în care se menționa că semnătura aplicată de Ilan Șor pe Proiectul de Hotărâre a Parlamentului nr. 463/2020 a fost falsificată. Atunci Procuratura Anticorupție a decis să nu pornească dosar penal, din motiv că: „deși, formal, fapta conține semnele infracțiunii prevăzute de art. 332 Cod Penal, fiind lipsită de importanță, nu prezintă gradul prejudiciabil al unei infracțiuni”.

Detalii: Reacția lui Alaiba la decizia PA în cazul semnăturii false a lui Șor: Uite așa un absurd

Citiți și: (DOC) Cazul semnăturii false a lui Șor // Alaiba: Procuratura, din nou, a anulat o ordonanță de neîncepere a urmăririi penale