Cifra persoanelor vindecate de COVID-19 creștere, totuși rămâne înaltă incidența infectărilor, media pentru ultimele 14 zile constituind 423 cazuri la 100 mii de cetățeni. Declarații în acest sens au fost făcute de Prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi, după ședința Centrului unic de comandă a stării de urgență.

Ciocoi a subliniat faptul că Codul Roșu se instituie de la 100 de cazuri în sus. „Prin urmare avem mai mult de 4 ori depășirea normei limită pentru declararea codului roșu”, a accentuat premierul interimar.

Totodată, Ciocoi a anunțat că, potrivit MSMPS numărul mic de infectări în rândul angajaților din sistemul medical s-ar putea datora vaccinării împotriva virusului. 

Premierul interimar a mai remarcat faptul că etapa I de vaccinare se desfășoară mai greu, un motiv fiind faptul că unele persoane sunt mai sceptice în privința vaccinării, însă dă asigurări că la începerea etapei a III-a de vaccinare procesul va merge foarte rapid. 

Totodată, Ciocoi a anunțat că militarii Armatei Naționale au verificat, de la 1 aprilie, 10 292 persoane aflate în autoizolare. Acesta s-a referit și la testele negative COVID-19 falisificate, presupunând că în spatele acestora s-ar afla o rețea întreagă care face bani grei pe crearea testelor negative și vinderea acestora. 

În ceea ce ține de desfășurarea slujbelor în lăcașurile sfinte sau în aer liber, Ciocoi a menționat, conform informațiilor MAI, că normele sanitare sunt respectate. 

Premierul s-a referit și la faptul că de la începutul stării de urgență polițiștii au aplicat amenzi în valoare de 4,5 milioane de lei pentru încălcarea restricțiilor, iar din această sumă 1,2 milioane de lei au fost deja achitați. Totodată, peste 2900 de persoane fizice s-au ales cu procese contravenționale, iar printre cei care încalcă mai des restricția de a părăsi locuințele între orele 23:00 și 5:00 sunt tinerii.

Totodată, în utma verificărilor efectuate de Agenția Națională de Sănătate Publică au fost depistate mai multe neconformități, printre care nerespectarea normelor sanitare în trei instituții medicale private, dar și două instituții preșcolare.