Organele de urmărire penală, poliția și Procuratura, au avansat „foarte mult” în cercetarea cazului răpirii judecătorului ucrainean Nicolai Ceaus, actualmente existând mai multe probe, a declarat ministrul afacerilor interne, Pavel Voicu, pentru TV8. „Sunt probe, dar pe marginea concretă a acțiunilor care au fost întreprinse și ce urmează trebuie să se expună procurorul care este conducătorul urmăririi penale”, a precizat ministrul, citat de IPN.

Pavel Voicu a mai spus că a participat astăzi la ședința comisiei parlamentare care investighează cazul răpirii magistratului, iar membrilor care au acces la lucrul secret le-a furnizat informația pe care o deține.

În privința lui Nicolai Ceaus, cetățean ucrainean, în 2016 a fost pornită urmărirea penală de către organele de drept din Ucraina, pentru luare de mită în proporții deosebit de mari și alte acțiuni ilegale. În 2017, traversând ilegal frontiera Republicii Moldova, a solicitat președinției azil politic. Instituția prezidențială a refuzat, decizie contestată în instanțele de drept. Acum se examinează refuzul la CSJ.

În data de 3 aprilie curent, Nicolai Ceaus a fost răpit de pe teritoriul Republicii Moldova. Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate și Cauze Speciale a pornit o cauză penală.

Președintele Maia Sandu a comentat pe acest caz că este inadmisibil ca în Republica Moldova să dispară oameni, indiferent dacă sunt sau nu cetățeni ai Republicii Moldova, indiferent dacă se dovedește sau nu că au comis ilegalități.