Procuratura Generală vine cu o reacție după ce ieri NewsMaker a scris cu referire la surse că deputatul Inga Grigoriu a cerut Consiliului Superior al Procurorilor suspendarea din funcție a Procurorului General. Drept argument fiind publicarea în Ucraina a unui material jurnalistic care face legătura dintre firmele soției lui Stoianoglo cu cele ale controversatului om de afaceri Veaceslav Platon.

PG anunță că în cadrul efectuării urmăririi penale pe dosarul privind „amestecul în înfăptuirea justiției și în urmărirea penală”, PCCOCS a luat în examinare și sesizarea deputatului Inga Grigoriu, care după formă și conținutul ei se referă la circumstanțele subiectului cauzei penale în derulare.
„În concret, printr-o sesizare înaintată recent, deputatul Inga Grigoriu cere Președintelui Consiliului Superior al Procurorilor să-l suspende pe Procurorul General din funcție și să desemneze un procuror care să-l cerceteze penal. Deputatul își întemeiază cerințele printr-o pseudo-investigație jurnalistică, publicată recent pe un portal din Ucraina, în care se operează cu date false pentru a acredita ideea că familia Procurorului General ar avea tangențe cu anumite companii afiliate lui Veaceslav Platon”, susține Procuratura.
Instituția precizează că pretinsele investigații jurnalistice fac deja obiectul unei cauze penale instrumentate de PCCOCS sub aspectul amestecului în înfăptuirea justiției și în urmărirea penală, în interesele unei organizații criminale, detalii pe marginea dosarului fiind disponibile în comunicatul din 9 aprilie 2021.
„Totodată, ținem să atragem atenția publicului asupra intensității și cercului de persoane cointeresate în denigrarea și înlăturarea conducerii Procuraturii Generale, precum și în compromiterea anchetei pe dosarele de rezonanță. Or, având grave carențe în materie de cunoaștere a dreptului și a normelor procesual-penale, deputatul Grigoriu își asumă acțiuni, din care se poate deduce că fie acționează din necunoaștere, fie este consiliată și ghidată de persoane care reprezintă anumite grupuri de interese și categoric nu-și doresc evoluția anchetelor într-un format necontrolat de ei”, mai adaugă PG.
„Înțelegem îngrijorările acelor forțe care altădată controlau tot ce se denumea ”justiție” și care astăzi s-au pomenit într-un van informațional total –situația care îi sperie și îi deranjează în cel mai direct mod, făcându-i să acționeze nechibzuit și să comită greșeli”, conchid reprezentanții instituției.
Amintim că săptămâna trecută Procuratura Generală a venit cu o reacție în urma publicării de către presa ucraineană a unei investigații în care se spune că acțiunile a două companii ucrainene, ale cărui beneficiar de facto ar fi Veaceslav Platon ar fi fost predate companiilor deținute de soția procurorului General, Tvetana Kurdova.
 
Procuratura spune într-un comunicat de presă că pretinsele investigații jurnalistice fac obiectul unei cauze penale instrumentate de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale sub aspectul amestecului în înfăptuirea justiției și în urmărirea penală, în interesele unei organizații criminale.