Președintele Congresului Diasporei Moldovenești (CDM) în Rusia, Alexandr Kalinin, anunță că declarațiile lui Igor Dodon cu privire la amnistia migrațională a moldovenilor căror i-a expirat termenul de ședere în FR sunt parțial veridice. Într-o postare pe YouTube Kalinin spune că doar cetățenii aflați în Rusia pot obține amnistia, pe când cei care au fost deportați nu vor benificia, deocamdată, de acest „privilegiu”.

El a spus că în cadrul întrevederii de azi cu oficialii din cadrul Ministerului rus de Interne, doar două categorii vor putea solicita amnistia.

Este vorba de moldovenii care au încălcat regulile de ședere în Federația Rusă, indiferent de perioada în care s-a aflat în Rusia ilegal. A doua categorie ține de cetățenii care au două sau mai multe amenzi contravenționale. Cetățenii care au fost părăsit benevol sau prin decizia instanței Federația Rusă din motivul încălcării regulilor de ședere nu vor putea beneficia de amnistia migrațională. Cetățenii care se află în Centrul temporar de ședere și așteaptă decizia instanței cu privire la deportarea sa la fel nu vor putea solicita amnistia”, a declarat el.

Ieri președintele Moldovei, Igor Dodon, s-a lăudat că a fost informat de oficialii ruși precum că aceștea au adoptat o decizie privind amnistia migranțională pentru cetățenii Moldovei. Potrivit lui, de amnistie vor beneficia 250 de mii de moldoveni „cu probleme” în Federația Rusă și 17,5 mii moldoveni care au fost deja deportați.