Vaccinul CoronaVac este produs de compania biofarmaceutică privată Sinovac Biotech. CoronaVac este cel de-al doilea vaccin produs în China, care a fost autorizat pentru a fi administrat în China: în luna iulie 2020, autoritățile de la Beijing l-au aprobat pentru administrarea urgentă în grupurile cu risc înalt. Cu aceste precizări vine Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale în contextul „interesului sporit ce se atestă în spațiul public în ultimele zile față de informațiile despre vaccinul CoronaVac”, transmite IPN.

Potrivit AMDM, înainte de aprobări, ambele vaccinuri au fost deja folosite în programul de vaccinare din China, vizând în principal grupurile cheie considerate a fi cu un risc mai mare de expunere la virus. Indonezia, Turcia, Brazilia, Chile, Columbia, Uruguay și Laos au acordat autorizații de urgență pentru vaccinul CoronaVac dezvoltat de Sinovac Life Sciences.

„Datele despre eficiența vaccinului de la Sinovac diferă. Ultimele testări din Brazilia, care au fost publicate în luna ianuarie 2021, au demonstrat o eficiență de 50,4%, iar în Indonezia și în Turcia – 65,3% și, respectiv, 91,5%. Dar se știe că acesta previne 100% evoluția severă a coronavirusului și în 78% din cazuri – forma ușoară. Vaccinul este aprobat în 20 de țări. La 13 ianuarie, autoritățile Turciei au permis administrarea acestuia. Câteva țări asiatice – Singapore, Malaysia și Filipine, precum și Brazilia au semnat un acord cu privire la achiziția CoronaVac. Ucraina își imunizează cetățenii cu acest vaccin de la sfârșitul lunii martie. Acest vaccin a mai fost aprobat în Azerbaidjan, Chile, Ecuador, Republica Dominicană etc. CoronaVac se află în etapa finală de aprobare a OMS”, precizează instituția într-un comunicat de presă.

Acesta este un vaccin inactivat, deci este atribuit unui tip tradițional de vaccinuri. Pentru producerea CoronaVac se utilizează particule virale întregi (în acest caz, ale virusului SARS-CoV-2), ucise prin tratament termic sau chimic. În componența vaccinului mai intră adjuvanți, substanțe suplimentare la care reacționează sistemul imunitar. Ca și majoritatea vaccinurilor împotriva coronavirusului, CoronaVac este administrat în două reprize. Intervalul dintre cele două doze este de două săptămâni. Vaccinul este administrat intramuscular.

Dosarul vaccinului Sinovac este depus pentru evaluare și aprobare de către OMS în cadrul procedurii pentru situații de urgențe (EUL), ceea ce permite țărilor să accelereze propriile proceduri de aprobare regulamentară pentru a importa și a administra vaccinul.

Experții OMS, care au în principal misiunea de a formula recomandări în materie de vaccinuri, au anunțat pe 7 aprilie că vaccinul produs de compania chineză Sinovac a demonstrat că este sigur și eficient împotriva maladiei COVID-19, însă mai este necesară suplimentarea cu date privind administrarea vaccinului persoanelor vârstnice și persoanelor suferind de alte maladii.

Potrivit AMDM, această apreciere a fost făcută de Grupul Strategic Consultativ de Experți în privința vaccinării din cadrul OMS, care s-a reunit între 22 și 25 martie. Deciziile OMS în privința cererii de omologare depuse de Sinovac sunt așteptate cel mai devreme în prima parte a lunii aprilie.

Amintim că, pe 9 aprilie curent a avut loc ședința Comitetului de coordonare a imunizării împotriva COVID-19, în cadrul căreia a fost examinată oferta producătorului de vaccin împotriva COVID-19, SINOVAC BIOTECH LIMITED din China, singurul producător de vaccin care a răspuns solicitărilor adresate de către Centrul pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate, producătorilor de vaccin. În urma analizei ofertei, membrii Comitetului au decis contractarea directă a 400.000 doze de vaccin CoronaVac, produs de SINOVAC, după stabilirea tuturor condițiilor de contractare.

Detalii: Autoritățile au decis: R.Moldova va cumpăra 400 000 doze de vaccin CoronaVac, produs de China

Amintim că, pentru achiziționare vaccinurilor anti-COVID-19 a fost deschisă o licitație. Până astăzi, 9 aprilie, nu fusese depusă nicio ofertă, iar Centrul pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate au continuat negocierile direct cu producătorii de vaccinuri.
 
 
Anterior, Maia Sandu a calificat acțiunile de achiziționare a vaccinului anti-COVID-19 ca fiind „cel puțin dubioase” și a expediat o scrisoare în adresa prim-ministrului interimar, Aureliu Ciocoi, pentru a clarifica mai multe situații legate de procedura de procurare a vaccinului.