Maia Sandu spune că va sesiza Procuratura în privința instituțiilor unde au fost vaccinate anti-COVID alte persoane decât cele din categoria 1. În acest sens, președintele a cerut de la Ministerul Sănătății lista persoanelor vaccinate și a remarcat faptul că acolo sunt și câteva persoane din alte categorii, decât lucrători din sistemul medical. În cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la Jurnal TV Maia Sandu a oferit și câteva cifre a dozelor de vaccin care au fost folosite pentru persoane din categorii neeligibile pentru momentul de față al campaniei de vaccinare.

„688 de oameni care au primit prima doază de Pfizer sunt din categoria „neamuri”.  133 sunt tot felul de angajați ai instituțiilor statului, bănuiesc că sunt consilieri. Aceste lucruri discretitează efortul nostru de a obține alte donații și de a-i convinge pe producători ca noi să primim vaccinul. Asta e  o dovadă de corupție. Centrul Consultativ Diagnostic al Ministerulu Apărării - 48 doze au mers în afar categoriei 1.  Centrul medicilor de familie nr. 1 de la Botanica - 64. Ăștia și-au găsit neamuri tocmai 64. Centrul medicilor de familie Bălți - 71 doze au mers greșit. Cantemir - 35 doze au mers pentru tot felul de șefi și consilieri. La Ceadîr-Lunga doar 8 medici au fost vaccinați. La Ocnița, Edineț, Rezina avem aceleași situații. La Institutul Oncologic același lucru s-a întâmplat. O să sesizăm Procuratura. Așteptăm informații mai detaliate”, a declarat Maia Sandu. 

Potrivit președintelui, problema cea mare în aceste cazuri este la cei care au luat decizia ca să nu fie vaccinați oamenii în vârstă, medicii, dar să fie vaccinați alte persoane care n-au nicio treabă cu aceste categorii. 

„Eu sunt mâhnită de lucrurile care s-au întâmplat zilele astea. și anume de modul cum a fost distribuit Pfizer. Pentru că a venit o doză mică și discuție pe care am avut cu MSMPS a fost să meargă la casele de bătrâni și să se folosească vaccinul. Dacă mă uit cum s-au comportat directorii de spitale care au permis ca vaccinurile să ajungă la alte persoane care nu sunt în categoria care acum este eligibilă pentru vaccinare. Aceste mesaje sunt triste nu doar pentru noi, dar și pt cei care ne doneaza, atunci când ei văd nedreptatea asta că medicii sau persoanele în vârstă sunt lăsate la coadă și se vaccinează tot felul de funcționari cărora încă nu le-a venit rândul”, a menționat președintele. 

Amintim că, ieri, 29 martie, consilierul prezidențial pe domeniul sănătății, Ala Nemerenco, spunea că în unele centre de vaccinare din Edineț, Ungheni, dar și Chișinău ar fi început vaccinarea împotriva coronavirusului „pe pile” și chiar „pe bani”. Astfel, unii medici ar fi rămas nevaccinați.

Detalii: Ala Nemereco: În R. Moldova a început vaccinarea „pe pile” sau „pe bani”

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a demarat o anchetă, pentru a examina și stabili dacă au fost înregistrate încălcări în procesul de vaccinare, inclusiv prin verificarea listelor cu persoanele vaccinate, în cadrul instituțiilor medicale.

Detalii: Reacția MSMPS, după apariția informațiilor privind vaccinarea „pe pile” și „pe bani”: A fost demarată o anchetă

Pe 30 martie, deputatul Igor Grosu a transmis o sesizare Serviciului Informații și Securitate, Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, prin care a solicitat să fie examinate cazurile apărute în spațiul public privind administrarea vaccinului anti-COVID, contrar ordinii stabilite, pe criterii politice sau țînând cont de ierarhia funcțională, sau de influența deținută la nivel local.

Detalii: DOC // Igor Grosu sesizează SIS, MSMPS și ANSP în privința administrării vaccinului anti-COVID-19 contrar ordinii stabilite