Distinsul compozitor Eugen Doga a împlinit astăzi 80 de ani. Maestrul a fost primit cu brațele deschise la Parlamentul Republicii Moldova, unde a fost felicitat de mai mulți demnitari.

„N-am insule, n-am vapoare, n-am nici măcar maşină.. eu am ceea ce am – muzica”, a precizat maestrul, care a fost felicitat la eveniment şi cu un tort sub formă de pian alb.

„Sunteţi cel mai bun ambasador al Republicii Moldova, al neamului nostru, deoarece muzica dvs demult face înconjurul lumii, înainte de acordul cu Uniunea Europeană”, a ţinut să precizeze preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.

Despre faptul că muzica maestrului este universală a menţionat şi ministrul Culturii, Monica Babuc, care a spus că maestrul este iubit în zona transnistriană acolo unde s-a născut, „la fel ca în Republica Moldova, Federaţia Rusă, România, Franţa, oriunde în lume”.

Programul a mai cuprins o expoziție de fotografii, afișe și publicații, un recital al pieselor semnate de Eugen Doga în interpretarea copiilor și a culminat cu un recital al maestrului Eugen Doga.

Cu ocazia aniversării de 80 de ani de la nașterea sa, anul 2017 este declarat în Republica Moldova – „Anul Eugen Doga”, de aceea o serie de mai multe evenimente culturale îi vor fi dedicate în acest an maestrului.

Eugen Doga s-a născut la data de 1 martie 1937 în satul Mocra din Transnistria. A studiat la Școala de muzică „Ștefan Neaga” din Chișinău (1951-1955), apoi la Conservatorul de stat din Chișinău.

Talentul lui Eugen Doga  se bucură de o recunoștință internațională. Valsul maestrului  din filmul “Gingaşa şi tandra mea fiară” a fost desemnată de UNESCO a patra capodoperă muzicală a secolului XX.