Judecătorul ucrainean Nikolai Ceaus a fost reținut pe 28 februarie de către Inspectoratul de Poliție a sectorului Buiucani. Judecătorul se află acum în izolatorul CNA, iar cauza penală se află în gestiunea Procuraturii Anticorupție.

Potrivit procurorului Viorel Morari, cauza penală a fost transmisă la Procuratura Anticorupție din două considerente: în primul rând persoana a fost judecător, iar în al doilea rând Procuratura Anticorupție a primit o scrisoare de la procuratura Ucrainei privind arestarea suspectului.

Acum, Procuratura Anticorupție așteaptă inițierea procedurii de extrădare a judecătorului ucrainean, care urmează să fie demarată în cel mai scurt timp.

Menționăm că site-ul ucrainean unian.net a informat despre arestarea judecătorului aparținând judecătoriei raionale Dneprovsk din Kiev, Nikolai Ceaus la Chișinău. Nikolai Ceaus este numit „judecător de borcan” pentru faptul că a ținut în borcan o sumă mare de bani pe care i-a promit ca mită.  

„Judecătorul Ceaus, care a încercat să se ascundă de justiția ucraineană, a fost reținut de către colaboratorii procuraturii din Republica Moldova la cererea Procuraturii Generale a Ucrainei, inițiată de Biroul Național Anticorupție din Ucraina”.

Unian informează că Biroul Național Anticorupție din Ucraina au deconspirat faptul primirii unei mite de 150.000 de dolari pentru luarea unei decizii în folosul unor inculpați. Rada Supremă a Ucrainei a dat acordul pentru ca judecătorul să fie arestat și judecat. Ceaus însă a reușit să profite de imunitatea judecătorească și să plece de pe teritoriul ucrainean. Începând cu 12 septembrie, Ceaus a fost dat în căutare națională, avocatul acestuia prezentând un certificat medical care atesta aflarea lui Ceaus într-o instituție medicală din Crimeea.

Ucrainenii s-au arătat interesați de arestul lui Ceaus datorită modului ingenios de a păstra banii primiți în calitate de mită – în borcane ascunse în grădină.