O parte din banii europeni donați Găgăuziei pentru echipament medical a ajuns la o firmă creată urgent de un activist pro-rus de la Comrat

Comitetul Executiv de la Comrat a cumpărat, vara trecută, cu bani europeni, două aparate USG cu o sumă mult mai mare decât costul aparatelor la distribuitor. Firma cu care Bașkanatul a făcut tranzacția a fost creată cu 2 săptămâni înainte de încheierea contractului și a încasat în total 756 000 de lei. Dacă ar fi luat aparatele direct de la distribuitorul oficial din Moldova, Executivul ar fi plătit doar 600 000 de lei. Astfel, Bașkanatul a îmbogățit firma-intermediară, care pare să fi fost creată special pentru această achiziție, cu 156 000 de lei, potrivit unei investigații realizată de Moldovacurata.md

La 13 septembrie 2020, în zi de duminică, în fața sediului Comitetului Executiv al autonomiei găgăuze s-au adunat câteva zeci de lucrători medicali, la ceremonia de transmitere a două aparate de ultrasonografie, cumpărate din banii Uniunii Europene pentru spitalele din Găgăuzia. La eveniment s-a anunțat că cele două aparate vor fi folosite de centrele „Covid” din spitalele din Comrat și Ceadîr-Lunga. Atunci bașkanul autonomiei, Irina Vlah, a declarat că ambele dispozitive au costat în jur de 1 milion de lei.

Cât au costat aparatele și unde s-au dus banii

Așa cum am aflat de la Comitetul Executiv de la Comrat, la 13 mai 2020, când trecuseră două luni și ceva de la primul caz de COVID-19 în Moldova, Direcția Sănătate a autonomiei a adresat o scrisoare conducerii proiectului SLPA al Uniunii Europene (Support to Local Public Authorities in ATU Gagauzia), prin care a cerut ca banii economisiți de la implementarea proiectului să fie folosiți pentru cumpărarea a două aparate USG.

La 3 iulie 2020 conducerea SLPA a autorizat folosirea sumei de 756 000 de lei pentru procurarea aparatelor. Delegația UE la Chișinău ne-a informat că achiziția a fost lăsată în totalitate în seama Executivului de la Comrat.

Investigația integrală - pe Moldovacurata.md