Premierul Pavel Filip a găsit produse cu termenul de păstrare expirat și condiții insalubre la o grădiniță, după ce un părinte s-a plâns premierului că copilul său a suferit o intoxicație.

La începutul ședinței Cabinetului Executivului, Pavel Filip a declarat că ședința a început mai târziu din cauza că a mers într-o vizită inopinată împreună cu un părinte la o grădiniță. 

„Am mers la depozit și am văzut ouă cu termenul expirat, în frigiderul pentru lapte se ținea carne și resturi după ce a fost pregătită mâncarea, praful era de un deget. Am vorbit și cu directoarea că nu trebuie să avem nevoie de investiții pentru a face curat. Să le fie rușine. Am mers la depozitul de fructe și am văzut acolo mere, care domnule Grama sunt departe de cele pe care le vedem în programele USAID. Eu cred că toți trebuie să răspundă cu funcțiile”, a declarat premierul.

Filip a mai adăugat că cei de la sănătate publică spun că sunt responabili de condiții dar nu și de cele din grupul sanitar, cei de la ANSA spun că ei sunt responsabili de siguranța alimentelor dar nu de condițiile din grupul sanitar și a cerut ca timp de o săptămână să fie propuse acțiuni pentru a scoate aceste divergențe de comunicare dintre instituții. 

„După aceste discuții, vom face o verificare pe toată țara pentru a vedea care este situația și cu ce ne confruntăm. Dacă este nevoie să revenim și la codul contravențional”, a declarat premierul.

Amintim că la sfârșitul anului 2016 CNA şi procurorii anticorupţie au desfăşurat mai multe percheziţii în cadrul unor institutii publice, precum şi la domiciliile unor funcţionari din domeniul educaţiei şi la unii agenti economici. Acestea au avut loc în cadrul unei cauze penale. E vorba despre aranjarea unor licitaţii ce tin de asigurarea cu produse alimentare a şcolilor şi grădiniţelor din capitală. Anchetatorii au constatat nu doar trucarea procesului de achizitii publice, dar şi livrarea de produse alterate în institutiile de învăţământ.

În urma operațiunii, 18 persoane au fost reținute. Sunt bănuite 23 de persoane.