La 27 martie 2021 se împlinesc 103 ani de la Unirea Basarabiei cu România. Actul istoric votat de Sfatul Ţării de la Chişinău este celebrat de TVR MOLDOVA pe parcursul mai multor zile, în care telespectatorii sunt invitaţi să urmărească ediţii speciale, documentare de colecţie, precum şi o nouă emisiune pe teme de istorie.

Sâmbăta, 27 martie a.c, de la ora 17.00, debutează la TVR MOLDOVA emisiunea „Lecţia de Istorie”, prima ediţie fiind dedicată Unirii Basarabiei cu România. Invitatul jurnalistului Vasile Munteanu este istoricul Ion Negrei, cercetător ştiinţific în cadrul Institutului de Istorie al Academiei de Ştiinţe de la Chişinău. Cei doi vor discuta contextul local şi international în care s-a produs marele eveniment istoric, dar vor analiza şi deciziile politice care au precedat Unirea Basarabiei cu România de la 27 martie 1918.

Emisiunea Punctul pe Azi din 26 Martie, ora 19.00, va aduce în actualitate actul istoric al Unirii Basarabiei cu România, într-o discuţie cu excelenţa sa, domnul Daniel Ioniţă, ambasadorul României la Chişinău.
 
Sâmbătă, 27 martie, începând cu ora 11.00, TVR MOLDOVA va transmite şşedinţa solemnă a  Parlamentului Republicii Moldova, iar de la ora 20.00, telespectatorii sunt invitaţi să revadă documentarul de colecţie Unirea Basarabiei cu România – 27 Martie 1918, realizat de Radu Găina, care surprinde efortul politic, diplomatic şi militar al unor luni, săptămâni şi zile febrile, în care evenimentele s-au succedat cu repeziciune.