România nu condiționează asistența medicală și nici alt tip de ajutor de limba vorbită sau preferințele politice. Declarația a fost făcută de ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, în cadrul unei emisiuni la Radio Chișinău, în contextul în care mâine la Chișinău urmează să ajungă cel de-al doilea lot de vaccin anti-COVID donat de România.

Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, spune că România își dorește ca cele 50 400 de doze de ser anti-COVID-19 să ajungă în toate regiunile Republicii Moldova.

Ne dorim ca acest al doilea lot de vaccin să ajungă chiar mâine cu prilejul marcării a 103 de ani de la unirea Basarabiei cu România. Astfel încât să fie distribuit ca și precedentul lot, în toate centrele regionale, către toți cetățenii Republicii Moldova. În felul acesta, România demonstrează solidaritate cu Republica Moldova, demonstrează că atunci când Republica Moldova se confruntă cu diverse situații dificile, România a fost, este și va fi mereu alături de cetățenii Republicii Moldova. Iar aceste doze, cum spuneam, reprezintă o rază de speranță, pentru că fără vaccin nu cred că vom reuși cu toții să ieșim din această pandemie nenorocită”, a spus Ioniță, conform sursei citate

Diplomatul remarcă faptul că România a demonstrat de-a lungul timpului că face ceea ce s-a angajat să facă în relațiile sale cu Republica Moldova. Și din puținul României, oferă ajutor și cetățenilor pe malul stâng al Prutului.

România a fost întotdeauna alături de cetățenii RM când aceștia s-au confruntat cu dificultăți și aceasta e o realitate a ultimilor zeci de ani. În ceea ce privește pandemia, România a venit anul trecut cu o donație de 3,5 milioane de euro, a urmat după aceea echipa de medici și asistenți medicali, a urmat o serie de donații de mai mică amploare, dar care au ajutat anumite spitale raionale să depășească situațiile complicate. România crede că din această situație trebuie să ieșim și trebuie să ieșim împreună, dacă se poate să fim toți sănătoși. Pentru asta, din puținul nostru încercăm să venim și către cetățenii Republicii Moldova, pentru că credem în solidaritate, în coeziune. Nu am condiționat această asistență medicală de o anumită limbă vorbită, de o anumită apartenență etnică, de o anumită modalitate în care cetățenii respectivi au votat. Suntem oameni și în primul rând trebuie să dăm dovadă de solidaritate umană. România înțelege pe deplin rolul său de stat deocamdată de graniță al Uniunii Europene și al NATO. Și România înțelege pe deplin faptul că în cazul unei pandemii, Prutul nu poate reprezenta nicidecum o graniță, fie ieșim împreună din această situație, fie ne îmbolnăvim împreună”, a menționat ambasadorul. 

De la începutul pandemiei în R.Moldova, din martie 2020, România a oferit un ajutor medical în valoare de 3,5 milioane de euro, iar 42 de medici români au salvat vieți în spitalele COVID-19 din Republica Moldova. Asistența a continuat de-a lungul anului trecut. Anul acesta România a oferit Republicii Moldova echipamente medicale în valoare de 2,3 milioane de euro. Pe 27 februarie a.c. România a donat R.Moldova 21 600 de doze de vaccinuri anti-COVID. Datorită acestei donații generoase, în R.Moldova pe 2 martie a fost posibilă începerea campaniei de imunizare.