A trecut la cele veșnice Anton Gămurari, veteran al războiului de pe Nistru, fost comandant al Brigăzii cu destinație specială „Fulger” și general-maior de poliție. Despre aceasta anunță președintele Uniunii Naționale a Veteranilor Războiului pentru Indepenedența Republicii Moldova, Radu Prisac.

„A decedat generalul Anton Gamurari....... Dumnezeu sa-l ierte....”, scrie Radu Prisac pe pagina sa de Facebook. 

Anton Gămurari s-a născut la 15 august 1950.

În timpul Conflictului din Transnistria, locotenent-colonelul Anton Gămurari a comandat brigada de poliție cu destinație specială care a purtat lupte cu grupările paramilitare transnistrene. La data de 13 decembrie 1991, a avut loc un atac transnistrean asupra Comisariatului de poliție din Dubăsari, iar ca urmare a acestuia, brigada de poliție cu destinație specială a trecut noaptea în Dubăsari pe la hidrocentrală și a avut loc o luptă, în urma căreia patru polițiști moldoveni au fost uciși. Au urmat apoi tratative în urma cărora forțele transnistrene s-au retras. În martie 1992, situația a devenit mai încordată, iar Brigada cu destinație specială a trecut Nistrul pe gheață la Dubăsari și a acordat ajutor Comisariatului de poliție din Dubăsari și populației din satele Cocieri și Corjova. Anton Gămurari a fost avansat de către președintele Mircea Snegur la gradul de general-maior de poliție.

În noiembrie 1997, generalul Gămurari a fost numit în funcția de director general al Departamentului de Protecție Civilă și Situații Excepționale. Un raport al Curții de Conturi a considerat activitatea sa ca fiind nesatisfăcătoare în privința administrării mijloacelor financiare publice, soldată cu admiterea supracheltuielilor de mijloace bugetare în proporții enorme. A fost eliberat din funcția de director general la 29 iulie 1999, succedându-i generalul Constantin Antoci.

Generalul-maior de poliție Anton Gamurari a participat la formarea tuturor trupelor speciale ale Ministerului de Interne, începând de la prima companie creată în cadrul Batalionului de patrulă și santinelă, apoi a fostului OMON. Pe 5 decembrie 1991, printr-o hotărâre de guvern, a fost formată Brigada de poliție cu destinație specială „Fulger”.

Până în prezent, generalul Anton Gămurari fusese trecut în rezervă, el îndeplinind funcția de vicepreședinte al Uniunii Naționale a Veteranilor Războiului pentru Independență (UNVRI).