O filială Victoriabank din centrul orașului Comrat a fost spartă ca în filme. S-a întâmplat în noaptea de vineri spre sâmbătă când forțele de ordine și de intervenție luptau cu inundațiile provocate de digul cedat al unui lac din apropiere.

După o tentativă eșuată de a afla detalii de la șeful IP Comrat, Nicolae Tomailî, l-am sunat pe șeful DIA Gagauz Yeri, Ivan Cebotari, care ne-a descris în detalii cum s-a întâmplat ”spargerea”.

Hoții au intrat pe ușa din spate a băncii deteriorând lacătul prin metode speciale. Ajunși înauntru, au scos din funcțiune sistemul de semnalizare lipind benzi adezive pe senzorii de mișcare. 

În bancă nu era nimeni, fapt care le-a permis hoților să ”cotrobăiască” în voie.

”S-au aflat înauntru de la ora 3 până la ora 6 dimineața, timp în care au sustras circa 900 000 de lei (circa 400 000 de lei, 400 000 de mii de ruble și vreo 14 mii de euro)”, a detaliat Ivan Cebotari.

Banca avea contract cu o firmă de pază care lucra în baza unui sistem automatizat. La un moment dat, la dispeceratul firmei au venit niște semnale că în interiorul băncii respective se întâmplă ceva. Dispeceratul a sunat la paza fizică din Comrat și i-a trimis la fața locului. Ajunși acolo, agenții de intervenție s-au uitat din față la sediul băncii, au văzut că e liniște și au plecat. Situația s-a repetat de trei ori în intervalul în care hoții se aflau de fapt în interiorul băncii. 

”Dispeceratul nu a anunțat poliția, ceea ce trebuia să se întâmple mai ales în astfel de cazuri. Poliția a fost anunțată abia a doua zi pe la ora 11:00 după ce angajații băncii au chemat un electrician să verifice sistemul de semnalizare și abia atunci au constatat că banca a fost de fapt spartă”, a conchis Cebotari.

Pe acest caz a fost pornit un dosar penal pentru furt în proporții deosebit de mari. Poliția examinează mai multe versiuni însă nu are deocamdată nicio persoană bănuită.