În scurt timp la Chișinău ar urma să vină mai multe delegații din România pentru schimburi de experiență și inițierea unor proiecte comune cu municpalitatea. Cel puțin asta anunță primarul general al capitalei, Ion Ceban, care, la moment, se află în România, într-o vizită de lucru.

„Urmează, în timpul apropiat, la Chișinău, să primim delegații din România pentru diferite schimburi de experiență, proiecte comune. Astăzi avem proiecte comune foarte multe, pentru ce mulțumim părții române și nemijlocit sectoarelor, sau localităților cu care avem nemijlocit aceste proiecte în curs de implementare sau implementate deja”, a declarat Ceban în cadrul ședinței de astăzi a Primăriei. 

Edilul a mai anunțat că, în timpul vizitei sale de lucru în România din aceste zile, a avut întrevederi cu reprezentanți ai asociației City-Managerilor, asociația municipiilor din România, asociația City-Managerilor din Europa și regiune. La fel, reprezentanții Primăriei Chișinău au avut întrevederi cu reprezentanții primăriilor sectoarelor municipiului București, cu care urmează săstabilească anumite proiecte de colaborare. Totodată, reprezentanții municipiului Chișinău au avut discuții, în cadrul unei platforme comune, cu primari din Buzău, Suceava, Iași, Hunedoara, Oradea, dar și alte orașe. Cu acește orașe, Chișinăul urmează să semneze un acord pe linie multilaterală, dar și să inițieze activități comune pe linie bilaterală cu mai multe localități.

Primarul capitalei a mai anunțat că, astăzi a mers în vizită la Parcul de autobuze din Brașov, pentru a vedea transportul nou care circulă în municipiu, dar și pentru „tentativele de procurare a transportului de mâna a doua, în timp ce există o licitație la Chișinău de procurare a 100 de autobuze”.

Tot în cadrul vizitei sale în România, Ceban a mai remarcat faptul că în orașele vizitate de el se respectă măsurile anti-COVID, ceea ce recomandă și chșinăuienilor.

În contextul celor menționate, amintim că, Chișinăul are un Protocol de înfrăţire dintre Chişinău, Republica Moldova şi Bucureşti, România,
semnat la 4 noiembrie 1999; Protocol de înfrăţire între municipiul Chişinău, Republica Moldova şi municipiul Iaşi, România,
24 ianuarie 2008; Protocol de cooperare între municipiul Alba Iulia, România şi municipiul Chişinău, Republica Moldova,
1 decembrie 2011.

Printre proiectele dezvoltate la Chișinău în care a investit România se enumeră: renovarea Sălii cu Orgă, renovarea Parcului „Alunelul”, renovarea scărilor din parcul „Valea Morilor”, renovarea mai multor grădinițe din municipiu, renovarea Muzeului de Artă, renovarea mai multor secții de la Institutul Mamei și Copilului din Chișinău și altele.