În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 9.901 traversări, dintre care cele mai multe au fost efectuate de către moldoveni pe sensul de ieșire în țară. Astfel, potrivit informației oferite de către Poliția de Frontieră, în doar 24 de ore 4.877 de cetățeni au revenit în R. Moldova, iar 5.024 de persoane au părăsit țara, menționează poliția de frontieră într-un comunicat de presă.

Din numărul celor reveniți în țară, 2.421 de cetățeni au traversat frontiera moldo-română, 1.238 treceri la frontiera cu Ucraina și 1.218 treceri aeriene. Nicio persoană nu a prezentat simptome ale infecției de tip COVID-19.

În același timp trei bărbați documentați pentru deținerea actelor oficiale falsificate. Incidentele au fost consemnate de către polițiștii de frontieră din Direcțiile regionale Sud și Vest pe parcursul zilei de ieri, 6 martie curent.
 
Pentru a i se autoriza tranzitarea teritoriul Republicii Moldova, un cetățean ucrainean s-a prezentat în PTF Giurgiulești-Reni la volanul unui autocamion, înmatriculat în Ucraina. Acesta transporta paleți și avea ca țară de destinație Bulgaria.
În procesul de verificare a actelor pentru mijlocul de transport, polițiștii de frontieră au depistat că permisul de conducere pretins a fi eliberat de autoritățile ucrainene pe numele conducătorului auto, prezenta indici de falsificare. Audiat, șoferul camionului a declarat că el nu cunoștea, despre faptul că permisul ar fi fals.
 
 Un alt incident a fost consemnat în urma valorificării unei informații operative de către echipa mobilă a DR Sud. Aceasta a oprit în trafic un camion ce transporta pietriș. Supus verificărilor s-a depistat că codul VIN al remorcii nu coincide cu cel menționat în acte. 
Fiind întrebat, conducătorul auto a declarat că nu cunoaște nimic  despre cele depistate, menționând că documentul respectiv l-a primit de la firma la care este angajat.
 
Cercetare penală riscă și un conațional, originar din raionul Telenești. Acesta deținea un certificat de pregătire profesională a conducătorului auto cu semne vizibile de falsificare. Bărbatul de 52 de ani ajuns în punctul de trecere Sculeni a prezentat actele necesare pentru intrarea în țară. În baza analizei de risc, polițistul de frontieră a dispus efectuarea unui control suplimentar, în urma căruia s-a depistat neveridicitatea actului. 
Audiat, moldoveanul a recunoscut că și-a perfectata certificatul acum trei ani contra sumei de 180 de euro, pentru a se putea angaja ca șofer pe teritoriul Franței.

Totodată, pe parcursul a 24 de ore, polițiștii de frontieră au înregistrat următoarele acțiuni ilegale:

– un caz de transportare ilegală a bunurilor peste frontieră;

– o persoană a încălcat regimul zonei de frontieră;

– două tentative de trecere a frontierei cu documente falsificate;

– doi cetățeni străini au depășit termenul de ședere pe teritoriul Republicii Moldova;

– zece persoane au fost documentate pentru nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire și/sau combatere a bolilor epidemice (art.76′ al CC al RM);

– două persoane și un mijloc de transport au fost identificate cu consemne naționale.

Totodată, Poliția de Frontieră menționează că toate punctele de trecere a frontierei activează în regim normal.

PTF-urile deschise traficului transfrontalier pot fi urmărite pe harta interactivă: https://www.border.gov.md/harta-punctelor-de-trecere-ale-frontierei-de-stat.

Poliția de Frontieră în continuare activează la capacitate în vederea diminuării riscului de răspândire a infecției de tip nou Coronavirus, în special la punctele de trecere a frontierei de stat, dar și se respectă măsurile de protecție individuală a personalului din subordine.