În R. Moldova sunt înrădăcinate mai multe teorii conspiraţioniste în privinţa pandemiei COVID-19 şi a vaccinului împotriva acestui virus, motiv din care o parte a cetăţenilor pun sub semnul întrebării necesitatea vaccinării. În acest context, autorităţile trebuiau să demareze o campanie amplă de comunicare cu cetăţenii, pentru ca aceştia să conştientizeze gravitatea situaţiei şi să conştientizeze că imunizarea prin vaccinare este unica soluţie pentru depăşirea acestei crize. De această părere este expertul în politici publice, Ştefan Gligor şi ex-vicepreşedintele Parlamentului, Valeriu Ghileţchi.

„Am reiterat că a te vaccina nu este un păcat. Nu poţi invoca motive de ordin spiritual, pentru că circulă tot felul de teorii ale conspiraţiei. Acestea sunt lucruri care ţin de Evul Mediu, nejustificate ştiinţific şi nici biblic. Ne bucurăm de primele loturi de vaccinuri care au ajuns în R. Moldova. Evident că încă nu avem destule vaccinuri pentru a imuniza întreaga populaţie. Ne bucurăm că există acest gest de solidaritate, vedem acest gest frumos din partea României, vedem Platforma COVAX. Acest principiu al solidarităţii este foarte important”, a declarat Valeriu Ghileţchi în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova.

Valeriu Ghileţchi afirmă că este absolut sigur în vaccinurile anti-Covid-19 dezvoltate de oamenii de ştiinţă. 

„Eu am încredere în oamenii de ştiinţă. Elaborarea vaccinului împotriva COVID-19 nu trebuie văzută ca descoperirea Americii. Oamenii de ştiinţă au lucrat mulţi ani la crearea platformei acestui vaccin, iar acum a trebuit puţin timp pentru a-l face eficient pentru acest virus. Unii consideră că noi trebuie să elaborăm anumite lucruri ca în Evul Mediu. Când comparăm cu cancerul sau Sida, trebuie să înţelegem că acestea sunt mult mai grave”, a subliniat Ghileţchi.

Ştefan Gligor afirmă că „autorităţile au eşuat în comunicarea cu cetăţeanul”.

„Statul trebuie să-şi păstreze transparenţa în deciziile sale. Atitudinile trebuie să fie consecvente de la lună la lună. La nivel mondial ştiu că şi anumite servicii speciale sunt implicate în contracararea acestor dezinformări. Pe de altă parte se investesc bani şi în dezinformări prin teorii ale conspiraţiei, care sunt rupte de realitate. Aceste teorii s-au înrădăcinat în R. Moldova din cauza culturii noastre generale, a educaţiei, a autorităţilor şi sunt greu de dezrădăcinat. Acum sunt oameni care pun sub semnul întrebării eficienţa acestui vaccin”, a declarat Gligor.

„Vreau să le spun cetăţenilor noştri că în situaţii excepţionale sunt nevoie şi acţiuni proporţionale. Avem nevoie de vaccinuri, de sute de mii de vaccinuri. Le mulţumim României şi COVAX pentru vaccinuri, dar avem nevoie încă de foarte multe. Avem nevoie şi de o campanie activă de informare a cetăţenii în privinţa imunizării. Toată lumea trebuie să înţeleagă că nu există o altă soluţie. Trebuie să convingem pe cei mai puţin neinformaţi în privinţa eficienţii vaccinului”, a mai afirmat expertul.