Mai mulți proprietari și angajați ai Întreprinderilor Mici și Mijlocii au protestat astăzi, 5 martie, în centrul capitalei, nemulțumiți de decizia Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică prin care le-a fost sistată activitatea în weekend. Ei consideră decizia discriminatorie, având în vedere că alte puncte de comerț activează.

Aceștia au scandat: „Luptați cu pandemia, nu cu locurile de muncă!”, „Vrem echitate, nu discriminare!”.

Protestul a început în fața Guvernului, după care manifestanții s-au deplasat la Președinție, transmite IPN.

Unul dintre liderii protestatarilor a declarat că, după o vară grea, în care le-a fost sistată activitatea mai multe luni, au ajuns în prag de faliment. Ajutor de la stat nu au primit. Au împrumutat bani și au ieșit din criză. Dar, în această iarnă, ÎMM-urile au fost din nou găsite „țap ispășitor”. Dacă va continua așa, comercianții vor falimenta, iar angajații întreprinderilor își vor pierde locurile de muncă.

De la Guvern, protestatarii s-au îndreptat la Președinție, unde au dat citire unei scrisori adresate Maiei Sandu. Potrivit lor, în decizia CNESP din 15 februarie a fost introdus un punct prin care se sistează activitatea centrelor comerciale sâmbăta și duminica și, implicit, activitatea întreprinderilor care închiriază spații comerciale în centrele comerciale. Manifestanții spun că cei care comercializează în centre comerciale sunt în mare parte ÎMM-uri, inclusiv producători autohtoni. Manifestanții au rugat-o pe Maia Sandu să intervină pe lângă CNESP pentru abrogarea punctului din decizia CNESP care prevede sistarea activității centrelor comerciale.

În fața protestatarilor a ieșit secretarul general al Președinției, Andrei Spînu, care a preluat scrisoarea și a comunicat că Președinția va analiza solicitarea protestatarilor. Secretarul general al Președinției crede justificat protestul ÎMM-urilor, dat fiind că multe din acțiunile care trebuiau întreprinse anul trecut pentru a salva locurile de muncă și a veni cu un ajutor real către ÎMM-uri nu au fost făcute. Respectiv, multe companii mici și mijlocii au ajuns în impas.