Documentarul „Nanu Tudor” realizat în limba română de către regizoarea moldoveancă Olga Lucovnicova, stabilită cu traiul în Belgia, a câștigat joi, 4 martie, premierul „Ursul de Aur” pentru cel mai bun scurtmetraj, la prestigiosul Festival de Film din Germania.

La acest festival au concurat 20 de scurtmetraje, iar câștigătorul a fost anunțat prin videoconferință de către jurați.

Juriul internațional a fost alcătuit din artistul egiptean Basim Magdy, directorul de imagine Christine A. Maier (Austria) și actorul german Sebastian Urzendowsky. Aceștia au declarat că „Olga Lucovnicova ne conduce prin complexitatea deslușirii traumei din copilărie. Curajul ei combinat cu măiestria cinematografică formează un film care este puternic și stratificat emoțional.”

Ursul de Argint pentru cel mai bun scurtmetraj i-a revenit filmului „Day Is Done” (China), de Zhang Dalei.

Candidatul pentru European Film Awards a fost ales animaţia „Easter Eggs” (Belgia, Franţa, Olanda), de Nicolas Keppens.

Cât priveşte competiţia Kplus, dintre cele 15 lungmetraje incluse, juriul a stabilit ca marele premiu, în valoare de 7.500 de euro, să-i revină filmului „Summer Blur” (China), de Han Shuai. Despre acest film, juraţii au spus că el convinge prin puterea vizuală puternică şi prin combinaţia extraordinară a tuturor nivelurilor de regie.

O menţiune specială i-a revenit filmului argentinian „Una escuela en Cerro Hueso”, de Betania Cappato, considerat „o călătorie hipnotică şi spirituală, un film intim care oferă şi creează spaţiu”.

Marele premiu pentru cel mai bun film în competiţia 14plus, în valoare de 7.500 de euro, i-a revenit „The Fam” (Elveţia), de Fred Baillif.

Menţiunea specială din competiţia 14plus a fost acordată filmului „Cryptozoo” (SUA), de Dash Shaw.

Festivalul Internațional de Film de la Berlin este la cea de a 71-a ediție și se va desfășura în două etape.

Evenimentul dedicat profesioniştilor din industrie a debutat pe 1 martie şi se desfăşoară până pe 5 ale lunii. Între 9 şi 20 iunie, va avea loc Summer Special, la care este aşteptat şi publicul cinefil.

Industry Event va prezenta per ansamblu profesioniştilor din cinema şi presei acreditate selecţia de filme din secţiunile festivalului. Juriile vor decide câştigătorii premiilor din Competiţie, secţiunile Berlinale Shorts, Encounters şi Generation şi îi vor anunţa în timpul evenimentului dedicat industriei. Ceremonia de decernare a premiilor va avea loc, cu public, în luna iunie.