Primăria municipiului Chișinău a aprobat un plan de măsuri pentru ameliorarea situației câinilor fără stăpân de pe teritoriul capitalei. O dispoziție în acest sens a fost semnată de Primarul General, Ion Ceban, care a menționat că un proiect-pilot privind capturarea și sterilizarea maidanezilor, prin intermediul clinicilor veterinare mobile, a fost inițiat deja în sectorul Ciocana, iar în perioada următoare o acțiune similară va fi desfășurată și în sectorul Râșcani.

Planul de măsuri aprobat de municipalitate prevede încheierea unui contract pe termen scurt de prestări servicii de capturare a câinilor fără stăpân din sectorul Ciocana, urmând ca ÎM. „Autosalubritate" în perioada: 01.03.2021-30.04.2021, să asigure sterilizarea și vaccinarea a minim 5 animale pe zi. De asemenea, în perioada: 01.04.2021-31.12.2021, prin contractarea serviciilor de sterilizare și vaccinare cu clinica mobilă, urmează să fie sterilizate cca 20 de animale pe săptămână, care sunt capturate de echipele de ecarisaj din cadrul întreprinderii municipale de profil.

Potrivit edilului, problema maidanezilor rămâne să fie acută, zilnic fiind înregistrate cazuri de agresiune asupra copiilor și maturilor. „Problema trebuie soluționată, însă abordarea trebuie să fie prin prisma valorilor general-umane", a mai spus Ion Ceban.   

Planul de acțiuni prevede, de asemenea, inspectarea șantierelor de construcție, a cooperativelor de garaje, parcărilor auto, a bazelor de producție și depozite, pentru informarea proprietarilor/administratorilor despre capturarea și transmiterea câinilor maidanezi, pentru sterilizare și vaccinare.

Mai mult, urmează să fie revizuite prevederile Regulamentului privind întreținerea animalelor de companie, cu și fără stăpân din municipiul Chișinău, precum și ale Regulamentului privind capturarea câinilor fără stăpân aprobate prin decizia CMC nr. 4/4 din 17.09.2019. 

Conform documentului, se interzice persoanelor juridice și fizice care gestionează suprafețe de teren îngrădite sau neîngrădite să întrețină câini comunitari. Mai mult, persoanelor fizice li se interzice să hrănească și să întrețină câinii fără stăpân pe teritoriul parcurilor, scuarurilor și pe spațiile din preajma grădinițelor și școlilor. De asemenea, se interzice persoanelor fizice abandonarea câinilor de companie pe spațiul public.