„Politicienii care promovează «geopolitica» vaccinurilor, inducând război fals între vaccin rusesc și cele occidentale, sunt ucigași cu acte în regulă”. De această părere este Oleg Lozan, directorul Şcolii de Management în Sănătate Publică (SMSP) pe lângă USMF „Nicolae Testemiţanu”.

Declarația vine în contextul anunțului mai multor instituții medicale din Găgăuzia care au refuzat administrarea vaccinului AstraZeneca, dar și comentariilor la acest subiect a mai multor deputați PSRM care au făcut aluzii privind calitatea preparatului.

Refuzul unui lucrător medical, nemaivorbind de medici, adică cei cu studii superioare in medicina, la vaccinare este caz total ieșit din comun. Refuzul unor instituții întregi medicale la vaccinare e ceva inimaginabil de grav, care miroase a Evul Mediu și este fără precedent in istoria tării și medicinii naționale”, a scris specialistul.

Potrivit lui Lozan, aceste acțiuni reprezintă o încălcare a tuturor normelor deontologice și morale medicale și are un impact enorm asupra încrederii populației.

Vieți omenești, nu numai ale medicilor, dar și populației care a căpătat neîncredere, pot fi pe contul acestor «decizii». Și e o mare întrebare - cine își asuma responsabilitatea pentru prejudicii ale sănătății si decese din momentul semnării acestor declarații? Refuzul, în cazuri extrem de rare, la anumite indicații medicale, poate fi individual, nu instituțional, nu se vaccinează spitalul, ceea ce demonstrează influența factorilor de decizie sau/și a politicului”, susține directorul SMSP.

El precizează că toate vaccinurile, indiferent de origine, dar cu toate criteriile de calitate recunoscute internațional sunt vital de necesare pentru salvarea de vieți omenești.

Să fie clar, politicienii care promovează «geopolitica» vaccinurilor, inducând război fals între vaccin rusesc și cele occidentale, sunt ucigași cu acte în regulă. Este nevoie de atitudine urgentă a tuturor factorilor de decizie: MSMPS, ANSP, comunitate academică, sindicate, societate civilă, organisme internaționale, etc. Așa ceva nu se tolerează”, a punctat el.