Comisia juridică, numiri și imunități a Parlamentului a avizat, cu majoritatea voturilor, proiectul de hotărâre privind numirea Tamarei Chișcă-Doneva în funcția de vicepreședinte al Curții Supreme de Justiție. Potrivit deputatului PAS, Sergiu Litvinenco, proiectul a fost susținut de către reprezentanții PSRM – „Pentru Moldova” (formată din deputații Partidului „Șor” și a unui grup de deputați neafiliați).

Cu ușile închise, majoritatea PSRM-Șor (împreună cu Nichiforciuc) a aprobat un raport pozitiv pentru numirea Tamarei Chișca-Doneva ca vicepreședinte al Curții Supreme de Justiție. Este o dovadă clară că acest Parlament poate doar să compromită orice reformă în această țară, cu atât mai mult reforma justiției”, se arată în mesajul publicat de Litvinenco.

După ședința comisiei, Litvinenco a organizat un briefing în cadrul căruia a declarat că votarea lui Tamarei Chișcă-Doneva este încă o dovadă că majoritatea Dodon - Șor, funcționează. 

„Sistemul va avea de suferit pentru că astfel de decizii induc impresia în societatea și în sistemul judecătoresc că nu contează integritatea și ce decizii dai în anumite cazuri. Curățarea sistemului prin asemenea numiri sunt imposibile.(...) Dacă acest Parlament va exista încă doi ani, atunci putem stinge lumina în R. Moldova. Este încă o dovadă că avem nevoie de alegeri anticipate”, a spus Litvinenco.

Amintim că CSM a propus numirea Tamarei Chişcă-Doneva în funcția de vicepreședinte al CSJ și președinte al Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ. Decizia respectivă a fost criticată dur de ex-premierul Ion Chicu și Ministerul Justiției.

Detalii: Chicu, despre desemnarea Tamarei Chișcă-Doneva la conducerea CSJ: Sper foarte mult că Parlamentul nu va aproba această decizie

Citiți și: Ministrul Justuției, despre numirile de la CSM: Corporativism, niște lucruri urâte

Menționăm că Tamara Chişcă-Doneva este unul dintre judecătorii de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) care au dispus, prin încheierea emisă la 20 iulie 2005, interzicerea efectuării şi înregistrării oricăror tranzacţii de înstrăinare a patrimoniului, inclusiv imobilul fostei S.A. „Gemeni”. Decizia magistraților a dus la obligarea statului de către CEDO să achite prejudicii de până la 3,6 milioane de euro.

Detalii: Un magistrat vizat în dosarul „Gemeni”, noul vicepreședinte al CSJ