În prima zi de vaccinare împotriva Covid-19 în R. Moldova, între orele 10:00 și 16:30, 751 de lucrători medicali au primit vaccinul AstraZeneca. Primele persoane care au fost vaccinate sunt lucrătorii medicali din secțiile de terapie intensivă și secțiile Covid. Urmează să fie vaccinat și restul personalului medical.

Într-o conferință de presă, epidemiologul Alexei Ceban a declarat că toate dozele de vaccin au fost distribuite centrelor de sănătate publică din teritoriu, iar apoi în instituțiile spitalicești. Procesul de vaccinare a început la ora 10.00, acesta fiind reflectat într-un registru electronic. Vaccinarea inițiată astăzi are loc cu administrarea a două doze, fiind administrată prima doză, iar peste opt săptămâni – a doua doză.

Specialistul a reiterat că persoanele care s-au vindecat de COVID-19 pot fi vaccinate și nu este necesar test la anticorpi.

Responsabili de la ANSP au anunțat că informația referitor la numărul de persoane vaccinate va fi publicată zilnic în baza informațiilor din cadrul registrului electronic. Reprezentanții MSMPS susțin că niciuna dintre persoanele vaccinate nu a avut reacții adverse.

De asemenea, autorităţile anunță că cele 14 mii de vaccinuri anunţate pe platforma COVAX urmează să ajungă în R. Moldova în perioada 3-4 martie.

Amintim că, după modul de administrare, diferența injectării celor două doze de vaccin variază de la 20 de zile până la 56 de zile distanță. În a doua etapă vor fi imunizați angajații ministerelor, ai Președinției și altor instituții publice, dar și jurnaliștii, iar vaccinarea este benevolă și gratuită.

Amintim că, pe 27 februarie au ajuns în R.Moldova primele doze de vaccin anti-COVID-19. Este vorba de 21 600 de doze de vaccin Astra Zeneca, aceasta fiind prima tranșă din cele până la 200 de mii de doze pe care România le va oferi ca ajutor umanitar cetățenilor Republicii Moldova.

Campania de vaccinare în R.Moldova a început astăzi, 2 martie. Primii au fost vaccinați lucrătorii medicali din secțiile reanimare, anestezie și terapie intensivă, cât și secțiile spitalicești cu profil COVID-19 de la Spitalul Clinic Republican și de la Institutul de Medicină Urgentă.

Detalii: VIDEO, FOTO (UPDATE) Declarațiile primului lucrător medical din R.Moldova vaccinat împotriva COVID-19

Detalii: VIDEO // A început vaccinarea împotriva COVID-19 a primilor lucrători medicali de la Institutul de Medicină Urgentă