Un socialist a vrut să pună la încercare reacția pazei de la Ambasada SUA la Chișinău și a organelor de intervenție, dar s-a pomenit încătușat. Acesta a lăsat o geantă suspectă în fața sediului Misiunii diplomatice americane. 

Potrivit surselor Deschide.MD, la ora 12:15,  serviciul 902 a înregistrat un apel precum că pe str. A. Mateevici 103, la Ambasada SUA intrarea principală, o persoană necunoscută a lăsat o geantă suspectă. La faţa locului s-au deplasat echipajul BRO, Grupa Operativă a IP Buiucani și serviciul BombTeh.

La scurt timp, un echipaj de poliție l-a reţinut pe cetățeanul Colesnic Andrei (foto), născut în 1980, care a lăsat geanta la intrare la Ambasadă.

Bărbatul le-a comunicat polițiștilor că a dorit să verifice cum reacţionează paza ambasadei. În geantă avea un notebook. 

Totodată, poliția a găsit la el un carnet de partid pe numele lui, care demonstrează că aceste este membru PSRM.

Ținem să amintim că Igor Dodon, conducătorul de facto (nu și de jure), al PSRM a avut recent o reacție obraznică în adresa ambasadorilor SUA și României care sunt detașați în Republica Moldova, solicitându-le celor doi oficiali să „nu ofere lecții președintelui Republicii Moldova”.

Totul a început de la blocajul președintelui Dodon pentru un grup de militari ai Armatei Naționale ca să nu participe la un exercțiu internațional în România. După ce a luat această decizie șeful statului nici măcar nu a informat autorităţile de la Bucureşti despre decizia sa, scrie Independent.md

Acest lucru i-a deranjat pe ambasadorii SUA și României, care i-au cerut explicații lui Dodon pentru gestul său. Daniel Ioniță și James D. Pettit au semnat o scrisoare comună, pe care i-au trimis-o lui Igor Dodon, acuzând o atitudine „neprietenoasă” din partea președintelui.

În scrisoare, cei doi susțin că atitudinea lui Dodon „nu reflectă nicidecum substanța, angajamentul și contribuțiile susține ale SUA și României la consolidarea capacităților instituționale ale Republicii Moldova”.

Ambasadorii Ioniță și Pettit îl avertizează pe Dodon că astfel „armata Republicii Moldova va fi pusă în imposibilitatea asigurării unui grad corespunzător de instruire”.

În replică, Igor Dodon le-a amintit celor doi că „Republica Moldova este un stat suveran și independent” și că „Președinția nu acceptă comentarii din exterior și ingerințe în activitatea sa și în deciziile care sunt luate”.

Mai mult, el le-a solicitat celor doi ambasadori să „nu ofere lecții președintelui Republicii Moldova”.

Detalii: DOC // Dodon răspunde extrem de obraznic ambasadorilor României și SUA în Moldova