La două luni și jumătate de la administrarea primului vaccin în lume, în Marea Britanie, Republica Moldova nu mai este o pată neagră pe harta lumii a statelor unde a demarat vaccinarea. Se întâmplă după ce România a donat Republicii Moldova un lot de 21,600 de doze de vaccin AstraZeneca.

La 2 martie, la Spitalul Clinic Republican a început vaccinarea personalului medical cu serul AstraZeneca donat de România. Primul vaccinat este medicul Alexandru Botezatu. Procedura s-a desfășurat într-o sală mică de la parterul SCR în prezența jurnaliștilor. Procedurii de vaccinare urmează să fie supus întreg personalul medical, în mod deliberat, desigur. Aflăm însă că la SCR nu nu sunt medici sceptici cu privire la vaccinare. Toți înțeleg importanța procedurii și responsabilitatea pe care o poartă fiecare dintre medici care are oportunitatea de a se vaccina în regim prioritar. Paralel, procedura de vaccinare a fost inițiată în cadrul Institutului Medicină Urgentă.

„Reticența va dispărea începând cu ziua de azi. Oamenilor nu trebuie să le fie frică, trebuie să dispară orice reticență la vaccin, acesta fiind unul dintre puținele colace de salvare în această pandemie”, a declarat Alexandru Botezatu, care menționează că procedura propriu-zisă a fost una nedureroasă. Medicul Iana Cotorcea a spus că orice vaccin administrat poate cauza reacții adverse, medicii sunt conștienți de acest fapt, însă asta nu este motiv de reticență, și fiecare persoană care are oportunitatea de a se vaccina trebuie să o facă.

Israelul este statul cu cei mai mulți vaccinați raportat la numărul de populație - peste 53% din populația țării. România se află printre liderii europeni, locul 8 în UE, la capitolul vaccinare, la 1 martie fiind vaccinate peste 1,500,000 de persoane.

Vorbim pe hol cu medicul-șef al Departamentului de Chirurgie Cardiovasculară și Toracică, Gheorghe Manolache, care așteaptă să fie chemat la vaccinare. „Vaccinarea este unica salvare în contextul epidemiei grave. În ultimul timp, atât în Republica Moldova cât și toată lumea, virusul SARS-COV-2 a cunoscut mutații și a devenit mult mai agresiv și mult mai contagios. Letalitatea e mai sporită, Cu părere de ăru sistemul medical este în situație de criză. Vaccinarea va avea efect micșorarea considerabilă a numărului de îmbolnăviri și în al doilea rând sistemul medical nu va mai fi atât de încărcat”. Medicul spune că medicii trebuie să ofere un exemplu pentru toată lumea, vaccinul fiind acum unica șansă în lupta cu pandemia. „După datele care avem, doar în instituția noastră peste 500 de lucrători medicali au suferit de această boală. Virusul a devenit mai agresiv, pentru că anul trecut, prin luna martie-aprilie erau cazuri unice, iar acum în rândul lucrătorilor medicali sunt contaminați zilnic până la 50 de persoane”, a spus profesorul Manolache.

Prin intermediul platformei COVAX urmează să fie livrat primul lot de vaccinuri împotriva COVID-19 pentru Republica Moldova. În perioada 28 februarie – 3 martie, în țară urmează să ajungă 14.400 doze de vaccin AstraZeneca (producător Coreea de Sud).

Vaccinul AstraZeneca este un așa-numit vaccin vector. Potrivit Institutului Paul Ehrlich (PEI) din Germania, vaccinul se bazează pe virusuri de răceală de la cimpanzei, inofensive pentru oameni. Acești așa-numiți viruși de răceală din familia adeno-virusului au fost modificați astfel încât să conțină gena cu planul de producere a unei proteine ​​de suprafață optimizate a coronavirusului (proteina SARS-CoV-2 spike).

După vaccinare, virusul vaccinului pătrunde în câteva celule umane. Acestea folosesc gena pentru a produce proteina spike. Apoi, sistemul imunitar recunoaște acest lucru ca un corp străin și reacționează formând anticorpi și celule T, care protejează în mod ideal împotriva infecției cu coronavirusul Sars-Cov-2.

Împotriva coronavirusul original, vaccinul AstraZeneca a atins o eficiență de 76 la sută în testele clinice, după prima doză. Administrat la 12 săptămâni sau mai multe după prima doză, rapelul ridică eficacitatea la 82 la sută.

Un studiu al vaccinului AstraZeneca împotriva variantei B117, raportat pentru prima dată în Marea Britanie, a stabilit o eficacitate similară cu cea împotriva virusului original.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă deocamdată vaccinul pentru toate persoanele în vârstă de peste 18 ani, chiar și atunci când variantele de coronavirus sunt frecvente. De asemenea, OMS recomandă vaccinul în special persoanelor cu afecțiuni preexistente, care cresc riscul de forme severe de Covid, între care obezitate, boli cardiovasculare, boli respiratorii și diabet.