Marți, 2 martie, începe campania națională de vaccinare în R.Moldova împotriva COVID-19. Anunțul a fost făcut de reprezentanții Ministerului Sănătății în cadrul unei conferințe de presă.

Totodată, reprezentanții Agenției Naționale de Sănptate Publică au precizat că mâine va începe și distribuirea vaccinului.

Astfel, primul pacient va fi vaccinat la ora 10.00 în incinta Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”. Ulterior, vaccinarea va fi lansată și la Institutul de Medicină Urgentă.

Secretarul de stat al MSMPS, Tatiana Zatîc, a refuzat să spună cine va fi prima persoană cărei îi va fi administrat vaccinul, însă acesta va fi un angajat al sistemului medical din R.Moldova.

Amintim că 21.600 doze de vaccin AstraZeneca, din totalul celora de 200 de mii, au ajuns sâmbăta, 27 februarie, în Republica Moldova din România. Această donație face parte din pachetul de sprijin pentru Republica Moldova anunțat de președintele României, E.S. Klaus Werner-Johannis cu ocazia vizitei sale oficiale la Chișinău în 29 decembrie 2020 și este un sprijin esențial pentru medicii și personalul medical din sistemul de sănătate al Republicii Moldova implicat în prima linie a luptei împotriva COVID-19.

Detalii: Primul lot de vaccin anti-COVID-19 a ajuns în R.Moldova. Maia Sandu: Suntem foarte recunoscători României pentru vaccin

Din numărul total de vaccinuri, 1800 vor fi transmise către regiunea transnistreană.

Tatiana Zatîc a declarat că astăzi, 1 martie, s-a aprobat Planul de repartizare a vaccinului pentru toate instituțiile medico-sanitare din țară. Au fost întreprinse toate măsurile ca vaccinarea să aibă loc în condiții sigure și există toate capacitățile necesare pentru a realiza planul național de imunizare.

Epidemiologul Alexei Ceban a menționat că jumătate din vaccinuri vor fi distribuite la centrele de sănătate publică din teritoriu. De acolo, acestea vor fi distribuite la centrele de vaccinare. În primă etapă, va fi vaccinat personalul asistenței medicale spitalicești, de la reanimare și din secțiile COVID-19. Monitorizarea vaccinării va avea loc cu ajutorul unui registru electronic.